fredag 1 februari 2008

Mera brödNär jag ändå kokade sötpotatispuré till min ravioli passade jag på att göra lite extra. Det funkar jättebra att frysa in purén i små förpackningar och då är man redo för en av de bästa söndagsfrukostarna; sötpotatisbiscuits (kommer i ett inlägg en annan dag). I annat fall kan man blanda ner sötpotatis i sitt surdegsbröd. Förutom en intensiv gyllene orange färg ger det en härlig fyllig smak med en aning sötma.

Surdegsbröd med sötpotatis

225 g vetesurdeg (75 g vatten, 150 g vetemjöl)
200 g vetemjöl special
75 g vetemjöl special med fullkorn eller grahamsmjöl
125 g sötpotatispuré
165 g vatten
9 g salt

Gör först sötpotatispurén. Skala och skär sötpotatis i bitar. Låt den koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk, häll av vattnet och låt den ånga av. Mosa med gaffel eller ännu hellre stavmixer och låt purén svalna.

Blanda vetemjöl special, fullkornsmjöl, vatten och sötpotatispuré i en bunke. Blanda ett par minuter till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt stå 20 minuter. Blanda ner surdeg och salt i degen och arbeta den kraftigt till den är seg och elastisk. Låt jäsa i en oljad bunke 1-2 timmar. Häll ut degen på mjölat bakbord och vik degen som ett brevpapper: 1/3 av degen in mot mitten och på samma sätt på motstående sida. Upprepa ytterligare en gång men börja på kortsidan (obs det är ingen origamiövning). Låt degen jäsa ytterligare 3-4 timmar.

Häll ut degen igen på ett mjölat bakbord och skär försiktigt degen i bitar med en degskrapa. Flytta efter hand över bitarna till en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 2 timmar. Grädda bröden i 275 grader ca 5 minuter och sänk sedan värmen till 225 grader och grädda ca 15 minuter. Kasta in lite vatten eller några isbitar i ugnen samtidigt som bröden för att få en riktigt krispig skorpa.

Bröden smakade utmärkt serverade till en ångande grönsakssoppa.

Jag kan bara meddela att surdegsbrödet bakat med manitoba cream istället för vetemjöl special blir alldeles särdeles gott, om det är någon som vill prova...

Inga kommentarer: