Omedelbart efter jag skrivit titeln började jag fundera på om soppan verkligen var så medeltida. Jag tänkte främst på soppa med fläsk, kål och korngryn som man ätit i landet under många århundraden, men morötter, åt man det på medeltiden? Morötterna kanske fanns i någon halvvild tanig variant, men purjolök då, fanns det? Ännu värre blir det med rosmarin. Gick inte munkarna runt i sina klosterträdgårdar och sniffade på rosmarin på medeltiden? För visst fanns det väl munkar på medeltiden?
Innan någon historiekunnig människa som läser detta börjar gråta och jag avslöjar ännu mer av min okunskap döper vi snabbt om soppan till "rotfruktssoppa från medeltiden i en nutida högst bastardiserad form" eller:
Soppa med fläsk och korngryn
Till en mindre medeltidsfamilj eller ca 5 portioner
Blandade rotfrukter tex:
1 liten kålrot
2 morötter
1 palsternacka
1 liten bit rotselleri
1 gul lök
1 dl korngryn
1 purjolök
1,5 dl surkål
250 g rökt eller rimmat fläskkött
2 grönsaksbuljongtärningar
1 stor kvist rosmarin
2 lagerblad
salt, peppar, rapsolja
Strimla lök och purjolök. Skiva eller tärna rotfrukterna och skär ner fläskköttet i små tärningar. Fräs lök i rapsolja i en stor gryta tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt korngryn och ca 1,5 l vatten tillsammans med grönsaksbuljong, rosmarin och lagerblad. Tillsätt rotfrukter. Börja med kålrot som beöver längst koktid. Tillsätt de andra rotfrukterna efter hand tillsammans med surkål, fläsk och purjolök. Sammanlagd koktid är ca 30 minuter. Krydda med salt och peppar och smaka av.
Häll upp soppan ångande varm i skålar och servera bröd och lagrad ost till.
onsdag 6 februari 2008
Soppa med anor från medeltiden
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar