söndag 3 februari 2008

Syltade apelsinskalInnan citrussäsongen är slut för denna gång är det trevligt att lägga in lite kanderade citrusskal. De är fantastiskt goda att strimla och doppa i smält mörk chokad till så kallade orangettes. Blanda dem i bröd eller kakor eller garnera efterrätter med dem.

Jag vet att det står Dag 5 i beskrivningen, men låt dig inte avskräckas, arbetsinsatsen dag 2-5 är ca 5 minuter per gång och smaken är ojämförligt bättre än köpevarianten. Använd fina ekologiska apelsiner och gör en god citrussallad eller färskpressad juice av fruktköttet.

Syltade apelsinskal

Efter ett recept ur Jan Hedhs "Chokladpassion" med lite modifieringar

Dag 1
6 ekologiska apelsiner
200 g socker
3 dl vatten

Dag 2
70 g socker

Dag 3
60 g socker

Dag 4
60 g socker

Dag 5
60 g socker
35 g honung

Skåra apelsinskalet med en kniv i 4 delar och dra av skalet. Lägg skalstrimlorna i en kastrull och täck med vatten. Koka skalen mjuka ca 30 minuter och slå av vattnet. Ta upp skalen ett och ett och skrapa av lite av det vita på insidan skalen med en sked. Var försiktig så skalen inte går sönder. Packa skalen efter hand i en rymlig glasburk (ca 1 liter). Koka upp socker och vatten och slå det över skalen i burken. Sätt på lock och låt stå till nästa dag. Jag ställde burken i kylen när lagen svalnat.

Dag 2 – 4: Häll av vätskan från apelsinskalen ner i en kastrull. Tillsätt sockret och koka upp. Slå den heta vätskan över skalen. Låt stå till nästa dag.

Dag 5: Häll av vätskan från apelsinskalen ner i en kastrull. Tillsätt sockret och honungen och koka upp. Slå den heta vätskan över skalen. Nu kan skalen förvaras i sin lag i kylskåp under lång tid, men en det är nog ingen risk att de varar så fasligt länge.

Inga kommentarer: