måndag 28 januari 2008

Ravioli med två fyllningarDe dagar man känner sig pysslig på ett italiensk mama-aktigt sätt kan det vara läge för raviolitillverkning. Det är onekligen en något arbetsintensiv rätt, men man får nöjet att bestämma helt på egen hand vad som ska stoppas i dem och de får en oöverträffat fräsch smak.

En pastamaskin kan förhindra eventuella nervsammanbrott över utkavlingen. Det går att kavla för hand, men det är en ganska hård och kompakt deg som jag märkte den första och sista gång jag försökte göra på detta sätt. Den arma degen fick ett otal besvärjelser lästa över sig och veckans gymträning kändes helt överflödig.

Det underlättar helt klart om man är två som hjälps åt vid tillverkningen, speciellt om man som jag har en handvevad pastamaskin. Annars kan man se det som en utmanande koordinationsövning att veva maskinen med ena handen, mata i pastadeg med andra och mata ut pastan med den tredje. Ni får tro mig när jag säger att det går eftersom min fjärde hand var upptagen med att hålla fast skärbrädan som pastamaskinen satt fast i och kunde inte greppa kameran för bildbevis.

Pastadegen

5 ägg
3,5 dl vetemjöl special
3,5 dl durumvetemjöl

Häll mjölet i en bunke och knäck i äggen. Rör med en gaffel tills det börjar bli en smulig deg. Ta upp på bakbord och knåda kraftigt tills degen är slät och elastisk. Den ska kännas fast och inte klibba. Om den gör det är det bara att knåda in lite mer mjöl. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 1 timma. Gör under tiden fyllningen.

Ravioli med sötpotatis, parmesan och chili

1 medelstor sötpotatis
1 dl riven parmesan
½ tsk mald koriander
1 stött piri piri eller annan chilisort
salt

Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka den mjuk och slå av vattnet, låt den ånga av. Mosa potatisen med en gaffel eller stavmixer. Blanda ner parmesan, kryddor och salt. Smaka av!

Ravioli med ricotta, ruccola och parmesan

250 g ricotta
1 dl riven parmesan
2 rejäla nävar ruccola
Salt och peppar

Hacka ruccolan och blanda samtliga ingredienser till fyllningen.

I detta fall gjorde jag ravioli mest för att det var enkelt, naturligtvis går det bra att vika tortellini eller något annan form.

Kavla ut degen i en pastamaskin. Ta det i omgångar eftersom det är svårt att hantera för mycket deg åt gången. Pudra generöst med durumvetemjöl på degen så den inte fastnar i maskinen. Ta en deglängd och placera en rågad tesked fyllning med ca 5 cm avstånd från varandra. Pensla med vatten runt fyllningen och täck med ett andra degark. Skär eller sporra mellan fyllningen och pressa samman degen runt fyllningen. Försök att få ut så mycket luft som möjligt. Skär rent pastakuddarna. Upprepa tills deg och/eller fyllning är slut.

Koka pastan i saltat vatten 6-7 minuter. Servera med olivolja och riven parmesan, en god långkokt tomatsås eller örter och vitlök fräst i smör. Ett glas lätt rödvin till är allt som behövs för en fulländad kväll.

4 kommentarer:

Vera sa...

Dina raviolis låter underbart goda. Spännande smaksättning med sötpotatisen!
Kikade in på din blogg för jag blev så nyfiken när du skrev på matälskaren att du lagar nävgröt, i smyg. Varför i smyg?

Lisa sa...

Hej vera,
Kul att du hittat hit! Nävgröten är en något missförstådd delikatess och ärligt talat har den inte utseendet för sig. Beskrivningen av rätten låter förmodligen bara lockande för den mest inbitne värmlänning; klumpig gröt med stekflott… Maken tycker att det luktar hemskt och vill helst befinna sig långt hemifrån när det lagas. Evenemanget ”Nävgrötens dag” som vi besökte kommer han nog få bearbeta i terapi under lång tid framöver.

Dessutom känns det inte så glamoröst att jag, som ändå försöker ge sken av att vara måttligt matlagningsintresserad, ibland känner mig mer sugen på nävgröt än extravaganta och nyskapande kreationer. Nåja, nu är det inte så hemligt längre :-)

Jag tittade in på din blogg och inser att jag har massor av kul läsning framför mig. Bakning och mycket vegetariskt, det är precis sådant som jag gillar att läsa om!

Vera sa...

Hej igen!
Jag vet precis vad nävgröt är eftersom jag bor i närheten av den grötens högborg ;) Men ärligt talat, jag har aldrig smakat, kan ju bero på att jag varken äter fläsk eller annan gröt än risgrynsgröt.
Kul med en ny trevlig matblogg att läsa, där man har samma intressen!

charlotta sa...

jag ska göra ravioli för första gången någonsin ikväll, tack för tips på bra fyllningar!