söndag 3 februari 2008

Lamm med smaker från sydeuropaDet finns mängder av olika sätt att tillaga lammstek. Vitlök, örter och citron brukar vara ett säkert kort. Långsamt rostad i ugnen blir det nästan alltid perfekt. Det här är ett lite annorlunda sätt att tillaga steken. Den tillagas i fuktig värme under lång tid och blir otroligt mör, men hela tillagningssättet är egentligen löjligt enkelt.

I det här fallet har jag använt klassiska smaker; rosmarin, vitlök, sardeller, kapris och persilja. Till er som rynkar på näsan åt sardeller eller ännu värre lamm och sardeller i kombination kan jag bara säga att sardellerna mystiskt smälter bort under tillagningen och lämnar endast kvar en fyllig, salt och komplex smak.

Yr av hunger eller berusad av dofterna från lammet, jag vet inte vad som hände, bara att mina tankar var långt borta från kameran när lammet togs ur ugnen. Ni får föreställa er det smältande mjuka gyllenbruna lammet i en härlig vitvinssky med smak av vitlök och rosmarin. Det såg urläckert ut, testa själva.

Lammstek med vitlök, sardeller och kapris

Räcker till 6-8 personer

1 lammstek med ben ca 2,5 kg
3 vitlöksklyftor
1 liten burk sardeller
3-4 morötter
2 gula lökar
2 paprikor
3 kvistar färsk rosmarin
2,5 dl vitt vin
½ dl kapris
Rikligt med hackad slätbladig persilja
Salt, peppar och olivolja

Sätt ugnen på 175 grader.

Putsa lammsteken om det behövs och stick ganska många hål lite varstans i den. Skala och strimla vitlöken och dela sardellfiléerna på mitten. Ta en halv sardellfilé, en vitlöksstrimla och några barr rosmarin och pilla ner i hålen. Klappa in steken med olivolja och salta och peppra runt om. Lägg ner steken i en långpanna.

Skala morötter och lök och skär i grova bitar. Lägg bredvid lammet i formen tillsammans med eventuell överbliven rosmarin och vitlök. Slå på vitt vin och täck formen med ugnsfolie. Nyp åt kring kanterna så det blir riktigt tätt. Sätt in lammet i ugnen 4-5 timmar. När det är en halvtimme kvar till middagen kan man ta ut lammet och titta hur det går. Smaka av skyn och krydda om det behövs. Lägg dessutom ner paprikabitarna i formen. Täck igen och sätt in i ugnen.

Vid det här laget brukar hemmet var fyllt av oemotståndliga dofter. Ta ut formen och lyft försiktigt folien. Skär upp lammet och lägg på ett stort fat med grönsakerna runt omkring. Häll lite av buljongen över lammet och strö över kapris och hackad persilja.

Tillbehören till lammet kan man välja som man vill. Marinerade linser, bulgur, ungsrostade grönsaker, en stor matig sallad och gott bröd. Ett glas shiraz till gör inte matupplevelsen sämre...

Inga kommentarer: