söndag 17 februari 2008

På smaksafari till orienten


Jag älskar att gå runt och botanisera i mataffärer. Innehåller de dessutom, för mig, exotiska varor gör det bara besöket ännu mer intressant. Tyvärr brukar kassen ändå inte vara så tung när jag lämnar affären, för vad ska man ha alla saker till?

Åtminstone en totalt okänd vara brukar slinka med i kassen. Ibland blir det en veritabel succé, ibland…. inte, men det brukar alltid vara kul. Vid senaste besöket på Göteborgs Orienthus hamnade en liten ost i korgen. Det var en ko på framsidan samt lite salladsingredienser, ungefär som till grekisk sallad. Min första tanke var: ”Aha, en bulgarisk fetaost, den måste vi prova” och så fick den följa med hem.


Väl hemma sköljdes fin huvudsallad och små ekologiska körsbärstomater och så plockades den bulgariska osten fram. Utan plastförpackningen såg den ut såhär:


Från förpackningens framsida kunde man utläsa att den förmodligen skulle nystas upp på något sätt. Efter en kort stunds vändande och vridande på osten kunde den intrikata knuten lösas upp och avslöjade det här:


Jaha, och nu då? Ska man bara lägga en tuss av detta ovanpå salladen? Bäst att ta ett lite smakprov först… jättesalt, surt och med en ganska obehaglig fibrig konsistens i munnen. Nej, detta var helt enkelt inte gott. Jag övervägde för ett ögonblick att värma upp den för att se om smaken förbättrades, men efter ytterligare en sniff på osten bestämde jag mig för att det knappast skulle göra saken bättre.

Finns det någon där ute som känner till osten och vad man ska göra av den. Hör gärna av er och meddela detta. Kanske är det bara mina smaklökar som behöver tränas…

Egentligen behöver man inte åka till affären för att handla. Det räcker att strosa fram längs raderna med burkar och underliga konserver och låtsas att man är på semester. Läsa på skyltarna är en annan favoritsysselsättning. Man kan hitta fantasieggande skyltar som denna:


Finns den även kokt, stekt eller friterad?

Ett tips till alla mellanstadielärare är att släppa in sin skolklass i lokalen och utdela pris till den som snabbast finner 50 fel på skyltarna (borde gå rätt snabbt...). Jag lämnar er med en bild på den här söta varan:


Skulle inte alla mornar bli bättre med det här glada frukostpålägget?

2 kommentarer:

Linda N.W. sa...

Hej :-)

Jag vet att halloumiost ibland är förpackad på det där sättet... kan det ha varit bulgarisk halloumi :-D

(...härlig blogg btw! ska kika lite mer!)

Lisa sa...

Hej,

Ja, kanske det! Den hade lite av halloumiostens gummikonsistens men dessutom en inte helt behaglig syra...

Jag tittade in på din blogg. Vilka konstverk du gör! Otroligt snyggt!