tisdag 26 februari 2008

Lammlasagne al forno


Ytterligare ett lammrecept? Japp, i den här familjen är de goda små ulltottarna en klar favorit. Det kan också ha att göra med att lite extra lammfärs maldes när köttkvarnen ändå drogs fram för burgartillverkningen i förra veckan.


Har ni tänkt på varför man egentligen skriver al forno efter lasagne på restaurangmenyer? Det betyder ju helt enkelt i "i ugnen". Behöver man verkligen specificera det och vilka andra tillagningsmetoder för lasagne finns det i annat fall? Det låter ganska sannolikt att kockarna på kvarterskrogen skjutsar in lasagnen i ugnen istället för att bryna den med en crème brûlée-brännare. Kokt eller ångad lasagne låter betydligt nyttigare, men knappast gott. Kanske finns någon annan intelligent metod för att tillaga sin lasagne som jag inte tänkt på...

Lammfärslasagne med aubergine och getost

Lamm, aubergine och getost i en smaskig lasagne, jag behöver nog inte sälja in den mer än så. Testa och de belåtna suckarna runt bordet kommer att göra varvandet av lasagneplattor värt varenda sekund.

400 g lammfärs
1 burk (400g) tomater av god kvalitet
2 gula lökar
2 rivna morötter
1 stor kvist rosmarin
olivolja
salt och peppar

1 stor aubergine eller 2 mindre
250 g lasagneplattor

7 dl mjölk
20 g smör
3 msk mjöl
50 g riven parmesan

100 g getost

Jag tror nog att de flesta kan laga både köttfärssås och ostsås. Hoppa i så fall glatt vidare till nästa stycke och laga som du brukar. Bryn i annat fall lök och färs i olivolja i en stekpanna. Tillsätt tomater och morötter tillsammans med salt, peppar och hackad rosmarin. Låt puttra ca 15 minuter. Gör under tiden ostsåsen. Smält smör i en kastrull, tillsätt mjöl och vispa samman. Vispa ner mjölk och låt puttra några minuter. Ta av kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

Skiva auberginen i centimetertjocka skivor och hetta upp en stekpanna med lite olivolja i. Stek hastigt auberginen tills den fått lite färg och blivit mjuk.

Varva ostsås, lammfärsröra, aubergine och lasagneplattor i en gratängform, ostsås överst.


Smula över getosten och grädda i 225 grader 20-30 minuter. Servera massor med krispig sallad till.

1 kommentar:

Herta sa...

Googlade på rökt lammbog och kom till denna blogg. Fick en idé om lammlasagne som jag skall prova vid annat tillfälle. Tack och God helg!