tisdag 19 februari 2008

Kikärtsmjöl i brödbaketEtt mycket lyckat köp under vårt smaksafari till en annorlunda butik var ett rostat kikärtsmjöl. Det har en intensiv nötig kikärtssmak och rostningen påminner mig lite om skrädmjöl (värmlänning som jag är). Av detta kikärtsmjöl har det tillverkats kikärtspannkakor och kikärtsfarinata, men det måste väl gå att baka bröd på det också.

Surdeg har sällan gjort något bröd sämre, så en surdegsbas fick det bli. Kikärtsmjölet innehåller inget gluten så det är bäst att blanda med ganska mycket glutenrikt vetemjöl. Smaken på kikärtsmjölet är så kraftig att det kommer kännas klart och tydligt ändå. Bröden blev faktiskt jättegoda. Syran från surdegen matchade perfekt den söta nötiga kikärtssmaken. De blev lite mindre sega än bröd bakat på bara vetemjöl, men skorpan blev krispig och god och färgen blev härligt gyllengul.

Smakmässig fulländning blev det när de små brödbullarna fick agera hamburgerbröd till de nymalda lammburgarna som tillverkades senare på kvällen. Recept på dem kommer om du tittar in lite senare under veckan...

Surdegsbröd med rostat kikärtsmjöl

Jag använder en fast surdeg gjord på dubbelt så mycket mjöl som vatten. Är din startsurdeg gjord på lika delar mjöl och vatten är det bara att väga upp 140 g av den och tillsätta 70 g vetemjöl.

210 g vetesurdeg (gjord på 70 g vatten och 140 g vetemjöl)
120 g rostat kikärtsmjöl
140 g vetemjöl special
70 g milt fullkornsvete
270 g vatten
9 g salt

Blanda samman rostat kikärtsmjöl, fullkornsmjöl, vetemjöl special och vatten. Låt stå 20 minuter. Blanda ner surdeg och salt och arbeta kraftigt tills degen är blank, smidig och elastisk. Låt degen jäsa 1-2 timmar i en oljad bunke. Häll ut degen på mjölat bakbord och vik degen i tre delar på samma sätt som visas här.

Vrid degen ett kvarts varv och gör samma sak åt andra hållet. Genom att vika degen sträcks glutentrådarna och det märks att degen blir fastare och spänstigare. Det färdiga brödet kommer att bli högre och luftigare om man gör sig besväret att utföra denna lilla extramanöver. Lägg tillbaka degen i den oljade bunken och låt jäsa ytterligare 3-4 timmar.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och skär försiktigt degen i ca 9 bitar. Det går alldeles utmärkt att forma dem till snygga portionsbröd i det här skedet, men jag brukar köra på den rustika stilen och bara lyfta över degkluttarna i sin naturliga form till en plåt. Låt jäsa 1-2 timmar under bakduk.

Sätt in plåten i 250 grader 5-10 minuter. Kasta in lite vatten eller några isbitar samtidigt som bröden sätts in i ugnen. Sänk värmen till 225 grader och fortsätt grädda ytterligare 10-15 minuter. Låt svalna på ett galler.

4 kommentarer:

Ninna sa...

Hej, vilken trevlig blogg, det var massor av saker jag blev sugen på att testa. Hit kommer jag igen.

Lisa sa...

Hej,

Trevligt att du hittat hit! Jag gillar verkligen de snabba (och goda) tipsen på din blogg!

lina sa...

Ett recept som garanterat ska testas, bröden ser ju jättefina ut!!!

Lisa sa...

Ja, de får en härlig färg och smak av kikärtsmjölet. Jag kan tänka mig att de passar utmärkt till en gryta med marockanska smaker.