måndag 11 februari 2008

Helgfrukost med nybakade biscuitsDet är fortfarande tidigt, dimman ligger tung och tät utanför fönstret. Värmen från ugnen sprider sig hemtrevligt, två tända ljus på köksbordet motar bort den fuktiga kylan. Marmelader och smör ställs fram på bordet, ångande te hälls upp i muggar. Snart sprider sig doften av nybakat bröd i hemmet och så direkt från ugnen, rykande varma saftiga biscuits.


Touch of Grace biscuits

Det här receptet producerar exceptionellt saftiga biscuits utan att de för den skull innehåller så mycket fett. Receptet finns på många ställen på nätet, men jag har försvenskat det något genom att minska mängden socker och byta ut amerikanskt ”self raising flour” mot svenskt vetemjöl plus lite fullkorn. Det gör brödet lite mer kompakt än i ursprungsreceptet, men det är definitivt tillräckligt fluffigt för min smak. Shortening som föreskrivs i ursprungsreceptet skulle aldrig komma över tröskeln här hemma, smör är dessutom så mycket godare.

Modifierat efter ett ursprungsrecept av Shirley Corriher

150 g vetemjöl (ca 2,5 dl)
50 g ljust och milt fullkornsvete (knappt 1 dl)
20 g socker (ca 1,5 msk)
½ tsk salt
10 g bakpulver (2 tsk)
35 g smör
300 g filmjölk (3 dl)
Ca 2 dl vetemjöl till utbakningen

En liten smord form ca 20 cm i diameter

Blanda vetemjöl, fullkornsmjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret i blandningen med fingertopparna. Häll i filmjölk och rör försiktigt runt med en sked tills det är nätt och jämnt blandat. Försök motstå frestelsen att röra smeten slät det kommer bara att göra dina biscuits kompakta.

Smeten ser vid det här laget ut som lite klumpigt potatismos, men det är helt i sin ordning. Häll ut ca 2 dl mjöl i en djup tallrik. Ta en stor rågad sked av smeten och klicka direkt ner i mjölet. Ta upp smeten/degen och forma försiktigt till en boll. Lägg ner i den smorda formen. Upprepa tills smeten är slut, 7-8 bollar brukar bli lagom. Det kommer att bli trångt i formen, men det hjälper bara dina biscuits att hålla formen under gräddningen.


Sätt in formen i 250 grader ca 5 minuter och sänk sedan värmen till 225 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Testa med en sticka att de är klara. Låt brödet svalna i formen i ett par minuter och flytta sedan över till ett galler. Bryt isär brödet och servera genast.

Inga kommentarer: