söndag 10 februari 2008

Yang och yangEnligt den kinesiska filosofin behövs två mothållande krafter för att uppnå balans, som en spara och slösa, inte en samlare och en samlare som i vår familj. Resultatet av två strävsamma samlare kan bli smått bisarrt när man tänker på det.

Här följer ett axplock av vad samlargenen har resulterat i: torkad svamp som fyller två icakassar samt fryst förvälld svamp i motsvarande mängd, frysta blåbär för ett mindre kompani samt 26 liter björnbärssylt. VAD ska vi göra med 26 liter björnbärssylt? Kanske starta cateringfirma som endast serverar variationer på björnbärssylt eller slå upp ett litet stånd på grönsakstorget och sälja tidigare nämnda sylt.

Inget av detta har dock hänt eftersom en del i symptombilden till ekorr-gen-sjuka är att sakerna ska sparas, gärna till något ytterst speciellt tillfälle eller om inte annat så till nästa vinter. Vem vet om just den vintern blir särdeles kall och bister? I den halvhöga kylen i lägenheten återfinns därmed (förutom 8 burkar citrusmarmelad) rariteter som stenbärsgelé årgång 2005, vindruvsgelé (av egenodlade vindruvor) som smakar lite speciellt av… tutti frutti, sylt av små vilda körsbär som växte på 15 meter höga träd och kärnades ut ett och ett för hand. Låt oss stanna listan där, kanske kommer fler bekännelser längre fram. Tills vidare minskar vi svampförråden med en härligt krämig kantarellrisotto med stekt fisk.

Risotto med kantareller och zucchini

4 portioner

800 g färsk vit fiskfilé

Risotton

3 dl avorio eller arborioris
2 små gula lökar
1 liten zucchini
1 vitlöksklyfta
1 vinglas vitt vin
8-10 dl grönsaksbuljong
400 g förvälld svamp (kantareller, trattkantareller eller vad du har hemma)
2 stora nävar riven parmesan (ca 100 g)
1 knippe bladpersilja
Salt, peppar, smör och olivolja


Sätt på en kastrull med grönsaksbuljong på spisen och håll den varm. Smörstek kantareller eller annan svamp och ställ åt sidan så länge.

Finhacka löken och fräs i olivolja tills den är mjuk och glansig. Tillsätt riven vitlök och riset och rör om ytterligare en minut. Häll på vitt vin och lite av den varma buljongen. Rör runt med en träsked i botten på kastrullen och låt riset sjuda försiktigt ca 20-25 minuter. Häll på mer av den varma buljongen efter hand som den sugs upp av riset och rör om i grytan. Efter halva tiden rörs smörstekta kantareller ner. Fortsätt att fylla på med buljong och rör runt i grytan. Smaka på riset, det ska vara mjukt men absolut inte överkokt.

Sätt på en stekpanna till fisken. När ett par minuter återstår tills riset är klart blandas zucchinin skuren i halvmånar ner. Krydda fisken med salt och peppar och stek i smör i stekpannan.

Ta av risotton från värmen och rör ner riven parmesan och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen på risotto råder det delade meningar om här hemma jag gillar när den är lite lösare och flyter ut lite över tallriken. Gör som du tycker blir godast.

Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med vit skivig fisk. En citronklyfta vid sidan om är gott till.

Inga kommentarer: