söndag 3 februari 2008

Räkor med asiatisk smakDen här salladen åt vi som en lätt fredagkvällsmiddag. Vanligtvis inköps ett antal goda ostar som det mumsas på tillsammans med ett glas vin i väntan på middagen. När maten slutligen är klar brukar hungern reducerats högst avsevärt i takt med att ostarna krympt. En sallad passar perfekt en sådan kväll.

Naturligtvis är det alltid viktigt med bra råvaror, men när man gör en sallad med så här få ingredienser måste varje komponent kunna stå för sig själv. Försök hitta perfekt mogen avokado och mango och fina räkor, så kan jag garantera att det kommer smaka underbart.

Sallad med räkor, mango och chilli

Smaka av dressingen så den har en bra balans mellan hetta, syra och sälta. Börja med en mindre mängd chili först. De kan variera mycket i hetta.

2 portioner

500 g färska räkor med skal
1 mogen avokado
1 mogen mango
100 g machésallad
½ dl rostade pumpafrön

Dressing
½ -1 urkärnad chili (beroende på hur stark den är)
1 knappt tumstor bit färsk ingefära
1 msk japansk soja
2 msk olivolja
½ tsk sesamolja
1-2 lime
salt

Börja med dressingen. Hacka chilin och skala och riv ingefäran, lägg ner i en liten skål. Pressa ner saften från 1-2 lime i skålen och tillsätt soja och olja. Smaka av, kanske behövs lite mer chili eller lime, kanske en nypa salt. Låt dressingen stå och dra medan du skalar räkorna. Rör ner två matskedar av dressingen i räkorna och ställ i kylen tills du ska montera salladen.


Skölj och rensa salladen. Låt den rinna av väl eller använd din salladsslunga om du har en sådan. Rosta pumpafröna i en het torr panna tills de får en lätt gyllene ton och börjar knäppa. Tärna mango och avokado i sockerbitsstora kuber.

Lägg upp sallad, mango och avokado på två tallrikar. Toppa med räkor och pumpafrön och ringla lite av dressingen över. En bit ljust surdegsbröd är gott till.

Inga kommentarer: