torsdag 21 februari 2008

McLammKan man servera en burgare som söndagmiddag? Absolut, men bara om man ägnar den lite extra kärlek och omsorg. Härligt surdegsbröd med rostat kikärtsmjöl hade bakats under dagen. Hushållsassistenten hade utrustats med det sällan använda köttkvarnstillbehöret och väntade på en bit lammbog. Krispig sallad, små tomater, perfekt mogen avokado och lite rumstempererad getost fanns redo för söndagsburgaren.

Jag vet att det kan kännas totalt överambitiöst att mala sin egen färs, men efter ICA-avslöjanden och skandaler kanske hemmamalandet kommer i ett något annat ljus. Förutom att det är kul att mata ner köttbitar i kvarnen smakar det underbart och ingen oro över vad som egentligen mals ner behöver finnas. Vill man ha en magrare färs är det bara att skära bort synligt fett från köttbitarna, men var inte för noggrann. Du kommer märka hur otroligt saftiga och lammsmakande biffarna blir om hälsofanatikern i dig får stå tillbaka en liten aning...

Lammfärsburgare

Denna gång användes en lammbog som skars rent från kött. Var nu inte bekväm och släng bort benen. Lägg dem i en stor kastrull och låt dem puttra med vitlök, örter och rotfrukter till en mustig lammbuljong och du kommer vara evigt tacksam den dag du hittar skatten i frysen (om du nu inte som jag sparar den i evinnerlig tid).

300 g lammfärs
2 msk rivet bröd
1 ägg
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 finriven morot
en skvätt rödvin
salt, peppar och olivolja

Dina favorittillbehör eller:
avokado
mogen chevre
krispig sallad
tomater

Damma av köttkvarnen och mal färsen. Jag mal den ganska grovt när jag själv får bestämma vad som matas i.


Hacka löken och vitlöken och stek mjukt i lite olivolja i en stekpanna, låt svalna. Blanda alla ingredienser till burgarna utom olivoljan i en skål. Forma till tunna biffar och stek i olivolja.

Fyll gott bröd, hemma- eller bortabakat beroende på ambitionsnivå, med sallad, mjuk avokado, getost, tomater och en alldeles nystekt biff. Burgaren var så saftig att tanken på dressing nästan var skrattretande, men kan du inte tänka dig att leva utan bör lite turkisk yoghurt blandat med färska örter smaka bra till.

Ett stort glas rödvin och en trave servetter rekommenderas som tillbehör.

1 kommentar:

Hälsoinspiration sa...

Håller helt med dig! Det finns plats för hamburgare om den är gjord med kärlek!/Martina