fredag 22 februari 2008

Desperation i arla morgonstundMin arbetsplats ligger långt från ära och redlighet. Det innebär att utbudet av lunchrestauranger är minst sagt begränsat. På Kinarestaurangen välkomnas man av en tung doft av frityrolja, väl inne kan man beskåda den smakfulla inredningen i form av ett tak klätt med illgröna vindruvsrankor av plast precis som i Provence Kina. På den Norska restaurangen lyckas innehavaren med sitt glada humör bara nästan uppväga att de får vilket långtradarhak som helst att framstå som rena hälsorestaurangen. Slutligen finns personalmatsalen: alla övriga kommentarer överflödiga...

Trots alla dessa attraktiva alternativ i närområdet brukar jag ta med mig lunch. Det är inte alltid som frysen är full med spännande lunchmat eller att gårdagens middag producerat en extra lunchportion. I sådana lägen kan det utspelas lätt desperata scener i arla morgonstund i det lilla köket. Frysen: bär, bär, soppa! nej tusan det var ankfett, bär, bär, svamp, svamp, lite mer bär. Kylen: marmelader, sylt, konstiga saftflaskor med oidentifierat innehåll, visst går väl saltgurka och äppelchutney ihop i en cous cous-sallad?

För att undvika dessa högst ovärdiga utspel rekommenderas att tillaga en rejäl sats varm, billig, mättande och framför allt jättegod linssoppa och stoppa i frysen. Den passar för övrigt precis lika bra som snabblagad middag.

Chilidoftande linssoppa

Använd de chilisorter du råkar ha hemma eller tycker om. Jag är en vekling när det gäller habanerohetta och väljer lite mildare varianter. Byt helst inte ut chipotlen eftersom den ger en sådan härlig rökighet till soppan.

8 portioner

3 burkar hela tomater av god kvalitet
8 dl kokta kikärtor eller 2 burkar
2 1/2 dl röda linser
2 gula lökar
1 1/2 l vatten
1 syrligt äpple
2 grönsaksbuljongtärninar (natriumglutamatfria)
1 msk mald koriander
1 tsk mald chipotle
1 tsk mald chili chilaca
1 urkärnad thaichili

salt, peppar och olivolja

Hacka löken och fräs i olivolja tills den är mjuk och glansig. Tillsätt kryddor, tomater, linser, grönsaksbuljong, vatten och salt. Låt bubbla ca en kvart. Tillsätt tärnat äpple och kikärtor och låt puttra ytterligare ca 5 minuter. En klick yoghurt och bröd med knaprig skorpa rekommenderas till.

OBS! Alla Göteborgare därute har väl inte missat att det är Matmässa i Eriksbergshallen under helgen. Jag ska åtminstone dit och fynda!