onsdag 20 februari 2008

Med hopp om vårenBrazilian Linda gav oss en spännande utmaning i sitt senaste Lördagsgodis som hade temat "utan ugn". Lustigt nog brukar de flesta av de efterrätter jag funderar ut ha någon komponent som ska tillagas i ugn, så det var inte helt lätt. En blick ut genom fönstret på de 2 plusgrader och dimma som staden behagade erbjuda avgjorde. Här behövdes hopp om våren!

Jag har tidigare bekänt att jag är en samlare (och sparare) så naturligtvis fanns infrysta rabarber från sommarens skörd. Efter en smärre viljornas kamp hade jag övertygat mig själv om att rabarberna inte skulle bli bättre av att sparas och så var första komponenten klar. En fluffig vaniljbavaroise var nästan självskriven ihop med syrlig rabarberkompott. Rostade karamelliserade nötter blev en knaprig kontrast till den milda lena krämen och resultatet:

Rabarberkompott med vaniljbavaroise och karamelliserade nötter

En vaniljbavaroise är helt enkelt en lite lyxigare vaniljsås som stabiliseras med en aning gelatin och lättas upp med vispad grädde. Resultatet blir på inget sätt gelatinstunsigt utan otroligt krämigt med en smältande känsla på tungan.

4 portioner

Rabarberkompott

250 g rabarber
1/2 dl socker (eller efter smak)

Vaniljbavaroise

2 msk socker
2 äggulor
1 tsk gelatinpulver
1 1/2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1 dl grädde

Karamelliserade nötter

3 msk socker
1 msk vatten
3/4 dl blandade nötter

Börja med de karamelliserade nötterna: hacka nötter eller mandel grovt, jag använde en blandning av mandel och osaltade pistagenötter. Blanda socker och vatten i en liten kastrull och smält över ganska kraftig värme tills karamellen börjar få en svagt brun färg. Häll i de hackade nötterna och blanda runt. Fortsätt värma tills karamellen fått lagom färg, passa så den inte blir för mörk, det går fortare än kvickt att förvandla knäckig karamell till bränt socker. Bred ut nötterna på ett bakplåtspapper för att svalna.


Rabarberkompotten görs på enklast tänkbara vis: blanda rabarber skuren i bitar och socker i en kastrull. Värm sakta och låt rabarbern sjuda tills den är mjuk. Smaka av om det behövs mer socker. Låt svalna.

Provsmaka nötterna bara för att kolla om de är så goda som de ser ut och gör därefter vaniljbavaroisen. Vispa grädden och ställ in i kylen. Blanda äggulor, socker och gelatin i en skål. Snitta upp vaniljstången och låt den sjuda upp tillsammans med mjölken. Vispa ner några matskedar av mjölken i äggblandningen och häll sedan tillbaka äggblandningen i kastrullen med resterande mjölk.

Provsmaka den där nöten som hamnat utanför de andra och låt därefter vaniljsåsen sjuda upp så att den tjocknar en aning. Ta genast av den från värmen och sila eventuellt ner såsen i en skål om du vill ha en perfekt jämn och slät konsistens. Låt såsen kallna under omrörning i ett vattenbad. När du märker att såsen börjar tjockna blandas den vispade grädden ner. Ställ in i kylen så den får stelna ytterligare.

Varva rabarberkompott och fluffig vaniljbavaroise i 4 glas. Vill man ha lagren separerade kan man ställa glasen i kylen efter att de två första lagren fyllts på och låta krämen stelna lite innan nästa lager. Kan man inte bärga sig går det utmärkt att fylla på alla lagren direkt.

Grovhackade de karamelliserade nötter som överlevt provsmakningarna och strö på toppen. Dyk ner med skeden i syrlig rabarberkompott och längta till vårsolen.

6 kommentarer:

Vera sa...

Loveli :)
Jag brukar göra en snabbvariant med vaniljyoughurt som blandas med krossade mandelbiscottis.
Snart är det rabarbertider igen, hurra!

Lisa sa...

Mums, jag kan tänka mig att det smakar gott. Så bra med en snabbvariant att ta till när vårsolen lyser på riktigt!

lina sa...

Åh, vilken ljuvlig dessert!!!!

Åsa sa...

Oh, tjena vad gott! Tror minsann jag har en påse rabarber kvar långt in i frysen :) Det blir liksom extra lyxigt med rabarber när regnet öser ner och fönsterna skallrar i stormen.

Lisa sa...

Finns det alltså fler samlare därute? Nu när man snart kan ana den nya rabarbersäsongen är det nästan tillåtet att använda upp de gamla :-)

Brazilian Linda sa...

Men gu' så smarrigt! Toppenbidrag! Kul att du är med!