tisdag 5 februari 2008

Chokladpaj som lördagsgodis



Det har varit ovanligt lite sötsaker på den här bloggen, ovanligt lite för mig vill säga. Ett helt legitimt skäl att få baka något fick jag när jag såg Brazilian Lindas event Lördagsgodis som denna vecka hade temat paj. Mer tid än jag vill erkänna gick åt till att fundera på vad som skulle bakas. Olika kombinationer av frukt, bär, färskost och nötter synades, men under ett ögonblick av självrannsakan insåg jag att det bara fanns en sak jag var sugen på: choklad, mjuk smältande fyllig choklad...

Var gång jag öppnat dörren till vår halvhöga kyl har 8 burkar citrusmarmelad stirrat tillbaka på mig från den halva hylla de ockuperat. Det är pinsamt uppenbart att jag inte har ett stort lantkök med skafferi och jordkällare utan kanske borde anpassa mängden inläggningar till ett mer modest hushåll. Nåja, tur att citrusmarmelad fungerar utmärkt att införliva i mängder av bakverk och är en utmärkt smakmatchning till choklad.

Chokladpaj med citrusmarmelad

Pajen är fylld med en klassisk chokladganache gjord på lika delar choklad och grädde. Jag använde en choklad med 58% kakaohalt, men har din favoritchoklad en annan kakaohalt kan mängden honung behöva justeras.

Mördeg

200 g vetemjöl
80 g florsocker
30 g mald mandel
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
2 äggulor

Chokladganache

200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
25 g osaltat smör
35 g mild svensk honung

ca 1,5 dl citrusmarmelad
ev syltade apelsinskal

Sikta ner vetemjöl, florocker, mald mandel och vaniljsocker i en bunke. Lägg ner smöret delat i kuber i mjölblandningen och finfördela med fingertopparna. Blanda ner äggulorna och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila kallt ca 1 timma.

Kavla ut degen tunt och klä en 24 cm pajform med degen. Jag använde en 24 cm springform istället eftersom det trots allt finns en ändlig mängd köksprylar man kan knöka in i ett minikök i en tvårumslägenhet, men pajen blir snyggare om du använder en pajform med låg (2-3 cm) kant. Låt degen stå i kylen tills den ska gräddas. Tryck fast folieremsor runt kanterna på degen eller lägg ner ett smörpapper i degskalet och fyll med ärtor för att inte kanterna ska halka ner. Nagga botten och grädda i 200 grader ca 10 minuter. Ta bort folieremsor/ärtor och grädda ytterligare 5-10 minuter. Låt pajskalet svalna helt.

Bred ut citrusmarmelad i ett tunt lager i pajskalet.


Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och honung och slå den varma grädden över chokladen. Rör runt tills chokladen har smält helt. Tillsätt det rumsvarma smöret och mixa ganachen slät med en stavmixer. Häll ner ganachen i pajskalet och låt stelna i rumstemperatur minst 1 timma.


Servera med vispad grädde eller ännu hellre vispad crème fraîche. Blanda vanlig crème fraîche (34%) med ca 2 msk florsocker och vispa med elvisp tills det är tjockt och fluffigt.

Valfria tillbehör: soffa, filt, regnigt väder och en trave kokböcker.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken vacker paj och säkert jättegod! Jag älskar choklad :)

Lisa sa...

Ja, choklad är nästan aldrig fel...

Kul att det kom lite fler bidrag till Lördagsgodis!

Åsa sa...

Mamma mia! Vilken paj :) Den måste jag ju bara baka!

Lisa sa...

Kul att du vill testa pajen. Vilken fin blogg du har. Det är alltid kul med ny inspiration när det gäller vegetarisk mat!