fredag 25 januari 2008

Solig citrusmarmelad i vintermörkretVid en tur förbi områdets grönsaksbutik fyndade jag oförskämt billiga ekologiska apelsiner. Jag försöker alltid hitta ekologiska produkter i så stor utsträckning som möjligt, men ska man göra citrusmarmelad där allt skal används är det nästan en förutsättning. Vanligtvis är ekologiska citrusfrukter hutlöst dyra i butikerna och det är lätt att snålvargen kommer fram när jag vet att en påse saftiga vinterapelsiner lätt kan försvinna på ett par dagar. Desto större anledning att köpa på sig en stor påse när man väl hittar dem till bra pris. Citrusmarmelad, syltade apelsinskal, apelsinsallad med stjärnanis, nypressad apelsinjuice till frukosten, hmm... bäst att ställa klockan imorgon så jag hinner med.

Smaksatt citrusmarmelad

Det finns oräkneliga smaksättningar som man kan använda till sin marmelad. Jag har valt två ganska klassiska smaksättningar förutom en ren enkel citrusmarmelad.

1 kg ekologiska apelsiner
1/2 kg ekologiska citroner
1,2 l vatten
1,8 kg socker
1 msk citronsyra

Tvätta apelsinerna noggrant i varmt vatten. Skär varje apelsin eller citron i 4-6 klyftor och strimla tunt. Spara eventuella kärnor och lägg dem i en tekula eller en bit gasväv. Kärnorna är rika på pektin och får koka med marmeladen. Lägg de strimlade citrusfrukterna i en rymlig kastrull, häll på vatten och lägg i kärnorna. Låt sjuda under lock ca 1 timma.

När frukten är mjuk tas kärnorna upp och sockret röres i. Låt marmeladen koka utan lock i 20-30 minuter och skumma noga under tiden. Testa med marmeladprov om den är färdigkokt, dvs häll 1 msk marmelad på en assiett och ställ in i kylen ett par minuter. Testa om det går att dra ett finger genom marmeladen utan att den flyter ihop igen. Häll upp lite av marmeladen i en skål och rör ner citronsyran. Rör ner blandningen i kastrullen igen och ta av från värmen.

Nu är det dags för den kreativa biten av tillagningen. Några burkar hälldes upp i naturellt tillstånd medan resterande del fick utstå diverse smakprov. Vad passar till citrus? Ingefära, whiskey kanske? Jag hällde upp en mängd motsvarande vad som ryms i en syltburk och provade mig fram. Till 4 dl sylt tillsatte jag ca 1,5 msk whiskey. Cirka en halv matsked finriven färsk ingefära fick bekanta sig med den andra delen av citrusmarmeladen, gott, i bägge fallen. Nästa gång blir det citrusmarmelad med rosenvatten och kanske en ny djupdykning i spritskåpet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har testat citrusmarmeladen med whiskysmak och tycker följande.
Underbar färg. Fantastisk besksöt smak med ordentligt bett. Härlig konsistens med tydlig och god skalstruktur.
På grund av bristande inventering fann jag i ett mycket sent skede av tillagningsprocessen att jag hade ont om två ingredienser, socker och matlagningswhisky. I bästa Kajsa Warg-anda ersatte jag del av sockret med ljus honung och som smaksättning tvingades jag med viss vånda använda 18-årig single malt. Jag vet inte om detta tillförde något extra till ditt recept, men slutresultatet blev i alla händelser mycket njutbart.
HP

Lisa sa...

Kul att du har testat marmeladen och att du blev nöjd trots avsaknad av ingredienser. Maken som är whisky-drickaren i familjen har demonstrativt köpt en flaska matlagningswhisky och ställt längst fram i spritskåpet eftersom jag alltid nallade av hans alldeles-för-dyra single malt annars. Jag kan tänka mig att marmeladen smakade bra med dina ingredienser…