lördag 23 februari 2008

Lördagsfika



Blåbär, kardemumma och hasselnötter får här samsas i en saftig kaka med mycket smak. Perfekt till helgens fika med vännerna. Servera en liten klick vispad grädde till.

Hasselnötskaka med blåbär och kardemumma

120 g hasselnötter
60 g smör
120 g socker
2 ägg
45 g mjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk kardemumma
1 msk pressad citron

200 g blåbär
ca 2 ½ msk socker

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en liten ugnsform ca 20 cm i diameter. Rosta nötterna i ugnen tills de fått en svagt gyllene ton och skalen börjat spricka. Gnugga loss så mycket av skalet som möjligt och mal nötterna i en mandelkvarn.


Blanda de malda nötterna med mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Vispa rumstempererat smör och socker tills det är fluffigt och tillsätt äggen ett i taget. Rör ner nötblandningen och citronsaften i äggsmeten och bred ut i den smorda formen. Strö över blåbär och socker och grädda i 175 grader 40-45 minuter, eller tills kakan precis stannat i mitten.

5 kommentarer:

lina sa...

Oj, oj oj den där kakan ser inte ut att gå av för hackor:) Jag älskar verkligen din underbara blogg, snacka om inspiration!!!!

Lisa sa...

Oj, vad glad jag blev! Hoppas jag kan fortsätta att inspirera framöver också...

Sara sa...

Åh vad gott det ser ut !!

Stina sa...

mm, så gott!

Åsa sa...

Är visst lite dåligt uppdaterad på din blogg men håller med lina ovan i allra högsta grad! Har gått och sneglat på en såndär kvarn ett tag nu. Kanske dags att investera i en nu så jag kan baka din kaka :)