fredag 25 januari 2008

Inte bara för veganerSäkert ett par gånger i veckan ligger det linser i lunchlådan som får följa med till jobbet. Åtminstone på de ställen jag arbetat på verkar det finnas en stor grupp människor som verkar anse att linser är konstig gröna-vågen-mat och att det skulle gränsa till barnplågeri att servera familjen något dylikt. När resterna efter lins-och-lax-middagen fick följa med till jobbet dagen efter fick jag således kommentaren "Tja, laxen ser ju god ut i alla fall...".

Linserna kräver bara som all mat lite kärlek och omtanke för att smaka bra. Har man bara ätit överkokta bruna linser endast kokta i vatten och blivit serverad den resulterande brungrå geggan, kan jag verkligen förstå aversionerna mot linser.

Jag gillar alla sorters linser men inte i alla rätter. I det här fallet behövs en fast linssort som håller formen under kokningen. Puy-linser är fantastiskt goda liksom belugalinser, även om man kan misstänka att inte bara namnet utan även prissättningen har hämtat inspiration från den kända kaviaren.


Varma marinerade linser med ungsbakad lax

Linserna smakar härligt tillsammans med lammstek, anka, och lax eller varför inte som komponent i en vegetarisk måltid. Man kan naturligtvis koka linserna med en grönsaksbuljongtärning men jag tycker det är trevligt och gott att låta lite grönsaker koka med. Jag kan nästan se mig själv ståendes i ett franskt lantkök med morötter, vitlök, linser och en bouquet garni. Den bästa doften slår upp när vinegretten hälls över de varma linserna, oslagbart.

Till ca 3 portioner

2 dl linser
2 morötter i grova bitar
1 klyfta vitlök
1 gul lök i halvor
2 lagerblad
1 kvist rosmarin eller timjan
ett par kvistar persilja
salt och svartpeppar

Till vinegretten
1 msk honung
2 msk balsamvinäger
2 tsk dijonsenap
3 msk olivolja
salt och peppar

rikligt med hackad bladpersilja

Skölj linserna och häll på åtminstone dubbelt så mycket vatten som linser. Koka linserna tillsammans med morötter, lök, vitlök och kryddor ca 20 minuter eller enligt anvisningarna på paketet. Bind ev ihop kryddorna så går de lätt att fiska upp sedan. Häll av överflödig vätska från linserna och fiska upp kryddorna och löken. Jag har en viss fäbless för buljongkokta grönsaker och brukar lämna kvar morötterna. Vänd ner vinegretten och hälften av bladpersiljan. Strö resterande persilja på toppen.

Till linserna serverades en enkel ungsbakad lax och en klick get- och fårmjölksyoghurt.


500 g hel färsk laxsida
1 tsk stött seschuanpeppar
1/2 tsk salt
1/2 msk olivolja

Värm ugnen till 200 grader. Lägg laxen i en ungssäker form och strö över salt och sechuanpeppar. Ringla över lite olivolja och baka laxen i ugnen ca 20 minuter.

Inga kommentarer: