söndag 17 februari 2008

Dagisbarn och smörkärning



Ibland kan den allra minsta sak, en doft, smak eller kommentar, starta en kedja med nostalgiska barndomsminnen. Häromdagen stod jag i affären och funderade över det magra och enkelriktade svenska smörutbudet och fick en plötslig barndomsflashback. Att vara född på 70-talet innebar inte bara att man helt obekymrad kunde springa runt i brun/orange/gröna plychoveraller upp till 10-årsåldern, det innebar även att man fick lära sig livsnödvändiga kunskaper som smörkärning redan i dagisåldern.

Dåtidens barnpedagoger gjorde säkert sitt bästa när det gällde att rusta sina skyddslingar för den hårda kalla världen utanför dagisets ombonade väggar. Men jag fick åtminstone inte lära mig dräpande svarskommentarer till den tuffaste killen eller hur man överlever friidrottsträningen. Nej, jag fick traska ut i skogen med dagisfröknarna och samla svampar och växter för att färga garn. Flera andra oumbärliga kunskaper förmedlades också såsom ulltovning, linberedning och smörkärning.

Men varför inte? Tids nog kommer verkligheten ikapp ändå och det är onekligen en välgärning att på detta sätt föra vidare något av vårt svenska kulturarv.

Hemkärnat syrat smör

Förr syrades grädden innan smöret kärnades, men vid dagens tillverkning tillsätts en mjölksyrakultur till smöret efter kärningen. Jag gör på det traditionella sättet och låter först grädden syras i lugn och ro.

6 dl grädde
0,6 dl yoghurt, créme fraiche eller fil
isvatten
salt

Blanda grädde och yoghurt i en ren rymlig glasburk. Låt stå i rumstemperatur i 12-24 timmar beroende på hur varmt det är inomhus. Grädden kommer att vara lite tjockare vid det här laget och dofta syrligt och friskt.


Ställ in grädden i kylskåp i åtminstone två timmar, men den kan stå upp till ett dygn. Vispa grädden tills den blir tjock, sänk hastigheten på vispen och fortsätt vispa tills det bildas smörklumpar som omges av kärnmjölk. Häll av så mycket av kärnmjölken som möjligt och spara i kylen. Den går utmärkt att använda till brödbak.


Häll ett par deciliter isvatten i bunken med smöret och bearbeta smöret med en gaffel. Vattnet kommer att bli vitt av kärnmjölk som finns kvar i smöret. Häll av vattnet och häll på nytt isvatten, rör runt smöret och häll av vattnet. Upprepa ytterligare en gång om vattnet fortfarande blir mjölkfärgat.


Rör ner salt efter smak i smöret eller låt det vara osaltat om det ska användas till bakning, flingsalt är mycket gott i om smöret ska användas på en bit nybakat surdegsbröd. Packa smöret i en burk med tättslutande lock, eftersom det lätt drar åt sig smak.

För smörtillverkning på dagisvis hälls grädde i en syltburk, locket skruvas åt hårt och så får man turas om att skaka burken tills det blir en smörklump. Serveras med fördel till eftermiddagens mellanmål.

2 kommentarer:

Anonym sa...

åh, nu måste jag ju bearbeta mina tendenser till kökstyranni och låta barnen testa att göra eget smör - ska genast köpa ekologisk grädde att testa med.

Kul att ha hittat tillbaka hit (även om jag inte vet om jag kommenterat tidigare)

Lisa sa...

Jag förstår precis vad du menar med kökstyranni. Jag får nästan ikläda mig tvångströja för att låta bli att "hjälpa till", men ibland får man bara försöka hejda sig :-)