torsdag 20 mars 2008

I ekorrhjulet
Det har varit lite tyst på bloggen några dagar och det kan lätt bli så när man ägnar sig åt tidskrävande aktiviteter (jobb) och dyr shopping (hus). Under sådana tider kanske vardagsmaten inte riktigt blir den kulinariska upplevelse man alltid hoppas att den ska vara.

Det har visserligen inte varit så illa att vi hemfallit åt hemskheter som frys-piroger eller potatismos i plastpåse. De hyllorna brukar jag snabbt knalla förbi och helst titta åt ett annat håll. Mitt knep för att överleva dagar med alldeles för lite tid är att laga något som till att börja med går snabbt, men som dessutom säkrar middagarna för minst ett par dagar framöver.

Soppor är idealisk mat att laga i stora satser och de smakar dessutom förträffligt uppvärmda. Ibland blir det en rejäl gryta linssoppa, andra gånger en trevligt krämig grönsakssoppa.

Broccoli och grönsakssoppa

2 buketter broccoli
2 gula lökar
3 morötter
3 potatisar
1 purjolök
1 dl grädde

grönsaksbuljong (natriumglutamatfri)
salt och peppar
smör eller olivolja

Förslag på topping:
- smörstekta kantareller och lättkokta broccolibuketter
- tärnat stekt bacon och chèvrecreme
- strimlad rökt lax och en driva finhackad dill
- hyvlade parmesanflagor och några droppar pepprig olivolja

Skala och hacka löken och stek långsamt och omsorgsfullt i smör eller olivolja i en gryta. Strimla under tiden purjolök och skala och tärna morot och potatis. Skölj broccolin och dela upp den i små buketter.


Låt purjolöken fräs med löken ett par minuter och tillsätt därefter resten av grönsakerna, vatten så att det gott och väl täcker, buljong (ca 2 tärningar) samt lite salt och peppar. Låt sjuda tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät, tex med en mixerstav. Rör ner grädden och späd med mer vatten om det behövs. Smaka av och servera med valfri topping och gott surdegsbröd.

1 kommentar:

Vera sa...

Glad påsk! Hoppas du får några lugna dagar och kan varva ned lite! Å lycka till med husköpet.