tisdag 11 mars 2008

Bröd med tropisk smak



För några år sedan var havtorn ett litet oansenligt bär som växte vilt längs delar av landets kuster eller i enstaka exemplar i villaträdgårdar. Det fanns säkert folk som plockade bären men de var så gott som omöjliga att få tag på i affären. Idag har utbudet av havtornsprodukter fullkomligen exploderat.

Sylt, gelé och marmelad finns i många butiker idag, men torkade havtornsbär har inte jag stött på tidigare. En liten påse bär med intensivt orange färg inhandlades på Ekostore och testades i helgens brödbak. Det blev ett spännande bröd där havtornets lite tropiska doft fyllde hemmet under gräddningen. Ett jättegott bröd till ost!

Havtornsbröd

225 g vetesurdeg (75 g vatten, 150 g vetemjöl)
150 g nymalet fullkornsvete eller milt och ljust fullkornsvete
150 g vetemjöl special
260 g vatten
9 g salt
15 g torkade ekologiska havtorn
10 g ekologisk honung

Börja dagen innan med att föröka surdegen. Låt jäsa över natten och starta brödbakningen morgonen efter.

Blanda samman fullkornsmjöl, vetemjöl special, torkade havtorn, vatten och honung. Låt stå 20 minuter. Blanda ner surdeg och salt och arbeta kraftigt tills degen är blank, smidig och elastisk. Låt degen jäsa 1-2 timmar i en oljad bunke täckt med plastfolie. Häll ut degen på mjölat bakbord och vik degen i tre delar:


Vrid degen ett kvarts varv och gör samma sak åt andra hållet. Genom att vika degen sträcks glutentrådarna och det märks att degen blir fastare och spänstigare. Lägg tillbaka degen i den oljade bunken och låt jäsa ytterligare 3-4 timmar, åtminstone tills storleken fördubblats:


Häll ut degen på ett mjölat bakbord och forma försiktigt brödet utan att platta till det för mycket. Jag brukar samla ihop degen till ett knyte och försiktigt lyfta över till en väl mjölad jäskorg, skarven uppåt:


Låt jäsa 2-3 timmar under bakduk. Sätt in plåten i 250 grader 5-10 minuter. Kasta in lite vatten eller några isbitar samtidigt som bröden sätts in i ugnen. Sänk värmen till 225 grader och fortsätt grädda ytterligare 30 - 35 minuter. Låt svalna på ett galler.

6 kommentarer:

lina sa...

Vad spännande det brödet låter! Älskar surdegsbröd! Har lite svårt att hitta torkade havtorn bara, tips på ställen där det kan finnas?

Lisa sa...

Jag kan tänka mig att det skulle kunna finnas i hälsokostaffärer. Torkade havtorn används bland annat till te, så det är möjligt att det står bland de produkterna.

Finns det inte att hitta i hälsokostbutik har vissa av havtornsodlarna web-butik där man kan beställa.

lina sa...

Ok! Ska hålla utkik!

Anonym sa...

Det här brödet låter supergott, det vill jag provbaka vid tillfälle. Jag har tre havtornbuskar på min tomt en hane,Romeo och två honor,Julia. Bara det blir lite skörd,så.

Lisa sa...

Vi får hoppas på god havtornsskörd i år! Jag har också tre havtornsplantor i trädgården, tyvärr är de så små än att skörden nätt och jämt räcker till ett par efterrätter, men snart så...

Anonym sa...

Här kan du hitta torkade havtornsbär. Det låter spännande med bären i bröd, det ska jag prova!
http://www.houseoftea.se/havtorn-70-gram/product_info.php/products_id/214