onsdag 5 mars 2008

Passionerad dessert för två


Konsten att äta en crème brûlée:
En av de minnesbilder som dröjde sig kvar efter första gången jag såg den underbara filmen Amélie från Montmartre är när Amélie i en av filmens första scener knäcker skorpan på en crème brûlée. Det bästa ögonblicket är när skeden dyker ner genom sockerskorpan. Jag älskar den knäckigt gräddiga krämen och förundras var gång över hur så enkla ingredienser kan smaka så gott. För mig känns efterätten mycket fransk och skulle jag laga romatisk middag är detta ett säkert kort.

Brazilian Lindas tema i senaste omgången av Lördagsgodis var passionsfrukt. Turligt nog passar syrligt frisk passionsfrukt utmärkt i en brûlée. I det här fallet ville jag behålla känslan av den lena släta krämen och silade därför av kärnorna. Hela kärnor från ytterligare en passionsfrukt serverades istället som tillbehör vid sidan om.

Crème brûlée med passionsfrukt

2 portioner

1 1/2 dl grädde
1/4 dl passionsfruktspuré (ca 2 passionsfrukter)
1/4 dl mjölk
2 1/2 msk socker
1/2 vaniljstång
2 stora äggulor

1 msk socker

Frukt eller bär till servering

Värm ugnen till 150 grader och sätt in en form med hett vatten i ugnen. Vattnet ska nå ca halvvägs upp på de formar du tänkt använda.

Gröp ur passionfrukterna och mixa fruktköttet lätt. Passera genom en sil så att kärnorna försvinner.


Skåra vaniljstången och lägg i en kastrull tillsammans med grädde, passionsfruktspuré, mjölk och socker. Låt blandningen koka upp och dra sedan kastrullen från värmen.

Lägg äggulorna i en skål och vispa ner ett par matskedar av den varma gräddblandningen. Vispa ner resterande gräddblandning och fiska upp vaniljstången.

Fördela smeten i två små formar och grädda i vattenbad ca 1 timma. Ta ut formarna och låt kallna helt i kylen. De kan gärna göras klart dagen innan.

Strax innan serveringen strös 1/2 msk socker ovanpå brûléen och ytan karamelliseras antingen med en liten gasolbrännare eller i högst upp i ugnen på grill. Passa noga om du använder ugnen.

Hallon är mycket gott till, likaså mango eller som denna gång en liten lätt fruktsallad på sharon och passionsfrukt.

Den vackra gula passionsfrukten har ett betydligt sötare fruktkött än den vanliga lila. Den syrligare lila passar bättre till denna desserten.

8 kommentarer:

Maria sa...

Gud så gott! Jag måste erkänna att jag aldrig lagat crème brûlée, men efter det här inlägget känner jag ett trängande behov av att införskaffa en brännare och sätta igång. :-)

Lisa sa...

Den lilla brännaren är en jättekul leksak. Jag letade verkligen efter recept där jag skulle få karamellisera efter att jag fått den.

Jag har dock karamelliserat brûléer i ugnen också med gott resultat, så det går utan...

Miho sa...

Hittade din blogg genom Lördagsgodis... vilken fin blogg du har!! Dina bilder är helt underbara, och massor av mumsiga recept...
Denna crème brûlée ser alldeles perfekt ut! Amélie från Montmartre är en av mina favoritfilmer, så jag förstår precis vad du menar; Jag kan inte låta bli att knäcka skorpan varje gång jag har crème brûlée :-)

Lisa sa...

Miho: Välkommen hit och tack för din snälla kommentar!

Så trevligt att ha hittat någon som tycker om matlagning, crème brûlée och Amélie :-)

Anonym sa...

Innan semestern (Juli 2008) gjorde jag denna goda brulén. Kan lova er att en sked o ni é i himmelen. Tack för receptet.;-)

Lisa sa...

Jätteroligt att höra att receptet var uppskattat!

Sara sa...

Hej Lisa,
är på jakt efter en bra brännare att ge i julklapp till min bror som älskar att laga (och äta) crème brûlée. Har du nåt tips?

hälsingar Sara
herring.sara@gmail.com

Lisa sa...

Hej Sara,

Den brännare som jag har kommer från Verner & Verner (den finns på deras hemsida). Det är definitivt ingen restaurangbrännare, men den fungerar bra för hemmabruk och är inte alltför dyr. Man fyller på den med vanlig butangas som köps i tobaksaffärer. Jag har även sett brännare på Cordon-Bleu (om du bor i Stockholm) samt i affärer med välsorterad köksavdelning, som tex Åhlens.

Lycka till med letandet!
/Lisa