fredag 14 mars 2008

Säsong för kål




Vitkål finns det mängder av i affärerna och billig är den dessutom. Jag brukar woka den i asiatiska rätter, använda i soppor och grönsaksgratänger och naturligtvis finstrimlad i sallader. Cole slaw är ett matigt tillbehör som passar utmärkt till fläskkött. En bra coleslaw tycker jag ska vara krispig, fräsch och en aning krämig. Absolut inte slafsig med mera sås än grönsaker. Gillar du din cole slaw krämigare är det bara att modifiera i mängderna nedan.

Den extra ansträngningen att vispa ihop lite egen majonäs tar max 5 minuter, men lyfter salladen ett par snäpp. En snabblagad middag, perfekt för en vardagkväll, blir det i vilket fall.

Cole slaw, fläskkarré och svamp och zucchinipytt

4 portioner

400 g vitkål
2 morötter
1 syrligt äpple
1 dl turkisk yoghurt

1 liten äggula
1 rågad tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
3/4 dl olja (gärna kallpressad rapsolja)
salt och peppar

Börja med majonäsen. Blanda äggula, dijonsenap och vinäger i en liten skål. Vispa ner oljan i en fin stråle och smaksätt med salt och peppar.

Strimla vitkålen fint och skala och riv morötterna grovt. Riv äpplet och blanda grönsakerna i en rymlig skål. Rör ner turkisk yoghurt och majonäsen. Till att börja med känns det som dressingen inte kommer räcka till, men fortsätt röra så brukar det ordna sig. Smaka av salladen. Kanske behövs lite pressad citron, senap eller salt. Ibland varierar jag salladen genom att röra ner ett par matskedar riven pepparrot.



Svamp och zucchinipytt

1 stor zucchini eller två runda
300 g förvälld svamp (gärna kantarell)
1 gul lök
smör
salt och peppar

Skär zucchinin i halvmånar eller klyftor och hacka löken. Bryn svampen (färsk svamp från affären går naturligtvis också bra) i smör i en stekpanna. Tillsätt löken när svampen precis börjar få färg och fortsätt steka ett par minuter. Tillsätt sist zucchinin och stek hastigt tills den får en aning färg. Krydda med salt och peppar.



Servera cole slaw med svamppytt och stekt fläskkarré kryddad med färsk rosmarin och citron.

Inga kommentarer: