söndag 9 mars 2008

Chokladkaka för stressade
Den här kakan passade perfekt när några vänner ringde med kort varsel och bjöd in till "opretentiös gourmetmiddag". Jag hade ingen tid att pyssla i köket men ville ändå ta med en kaka till efterrätt. Nigella har ett flertal recept med kakor som bara rörs samman i en och samma skål, smidigt och minimalt med disk. Dessutom var det ett bra tillfälle att använda lite av den goda citrusmarmeladen som tillverkades för några veckor sedan.

Efter en härlig jordärtskockssoppa med parmachips och rostade palsternackor följde en hjortstek med rödvinssås och rostade rotfrukter och sedan:

Nigellas choklad och apelsinkaka

Modifierat efter "Store-cupboard Chocolate-Orange Cake" ur Nigellas "How to Be a Domestic Godess".

125 g smör
100 g mörk choklad (70%)
300 g citrusmarmelad
125 g socker
2 stora ägg
1 tsk vanilj
140 g vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader och smörj och mjöla en liten 20-22 cm springform. Smält smöret i en kastrull och ta därefter av kastrullen från värmen. Lägg ner chokladen bruten i bitar och rör till smeten är blank, slät och härligt chokladig:


Rör ner marmeladen och försök röra ut de flesta klumparna. Tillsätt därefter vanilj och socker:Rör ner äggen väl och sikta slutligen ner mjölet blandat med bakpulver. Rör tills det är nätt och jämt blandat. Häll smeten i den smorda formen och grädda ca 45 minuter. Jag täckte kakan med lite aluminiumfolie på slutet för att den inte skulle bli för mörk. Kakan ska ha stanna när den tas ut, men den får gärna vara en aning krämig i mitten.

Servera med en driva lättvispad grädde och gott sällskap.

2 kommentarer: