söndag 2 mars 2008

Blötdjur på rymmenEn lyxig pastarätt till helgen kan man göra av hjärtmusslor som får sjuda i vin, tomater och vitlök. Det är inte alltid som musslorna finns i fiskdisken, men passa på om du råkar hitta dem för de har ett härligt fast kött och en mer subtil och finstämd smak än de vanliga blåmusslorna. Naturligtvis går ett nät vanliga blåmusslor bra som ersättning.

Hos vissa har hjärtmusslan ett oförtjänt dåligt rykte som grusig och knastrig. Hjärtmusslan lever nerbäddad i sandiga bankar och har en tendens att få med sig delar av sitt habitat när de fiskas upp. Men det finns knep för att få musslan att göra sig av med sanden. Följ bara instruktionerna nedan så kommer risken för knastrig pasta reduceras till ett minimum.Pasta med hjärtmusslor

2 portioner

1 kg hjärtmusslor
2 vitlöksklyftor
1/2 urkärnad chili
1 1/2 dl vitt vin
200 g körsbärstomater
1/2 dl grädde

1 knippa bladpersilja
salt, peppar och olivolja

200 g pasta

Häll ner musslorna i ett durkslag och låt dem stå under rinnande kallt vatten några minuter. Ta under tiden fram en rymlig skål och häll i ca 2 liter vatten. Tillsätt salt till havsvattensälta, dvs ca 60 - 70 g salt (3-3,5 %) till 2 liter vatten. Det vi vill uppnå är att musslorna ska vakna till liv och trivas såpass bra att de börjar filtrera vatten och göra sig av med den sand som finns innanför skalet. Lägg ner musslorna i saltvattnet och kontrollera att ingen av musslorna har trasigt skal.

Redan efter någon minut börjar musslorna vakna till liv och det börjar röra sig i skålen. De öppnar och stänger sig och snart börjar vattnet bli lite grumligt. Efter ca 30 minuter är det dags att spola av musslorna i kallvatten igen. Gör iordning ett nytt havsvattenbad och låt dem bada ytterligare en halvtimme.

Det var full aktivitet bland musslorna. Denna hade fräckheten att räcka ut tungan innan den försökte smita!

Spola av musslorna i kallvatten en sista gång. Samtliga brukar stänga sig när man rör runt med handen bland dem.


Sätt en stor gryta med pastavatten på spisen och börja med såsen. Hacka vitlök och chili fint. Skär körsbärstomater i halvor eller kvartar, hacka persiljan och se till att du har övriga ingredienser lättillgängliga. När du väl börjar laga såsen går det undan. Hetta upp en gryta och svetta vitlök och chili utan att att det tar färg, tillsätt tomater och låt steka med någon minut. Börja koka pastan. Tillsätt vitt vin till såsen och låt reducera ner till hälften. Rör ner grädden och smaka av med salt och peppar.

Häll ner musslorna i såsen och sätt på ett lock på grytan. Låt musslorna ånga klart tills de öppnat sig, ca 4-5 minuter.


Häll av pastan och lyft över musslorna till pastakastrullen med en stor slev. Häll över några skedar av buljongen och en handfull hackad persilja och rör runt. Lämna det sista av buljongen på botten av kastrullen för att inte riskera att få med någon sand.

Lägg upp pastan på tallrikar och servera rykande varmt med mer hackad persilja över.

Ett vitt vin, tex en Chablis eller ett torrt Rieslingvin smakar gott till.

1 kommentar:

Frida sa...

Mycket snygg mat dessutom!