måndag 3 mars 2008

Grekisk paj



Den här pajen är perfekt på en buffé eller tillsammans med några goda oliver, lufttorkad skinka, små körsbärstomater och sallad. Filodeg penslad med smör och olivolja blir otroligt krispig i ugnen och passar perfekt med den saftiga spenatfyllningen.

Filodegspaj med spenat finns i ett otal varianter. Testa till exempel att smaksätta med dill eller persilja.

Filodegspaj med spenat och fårost

1 stor paj (6-8 portioner)

500 g filodeg
50 g smör
50 g olivolja

500 g fryst förvälld bladspenat
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
200 g fetaost
50 g riven parmesan
3 ägg
1/2 dl mjölk
salt och peppar

Tina spenaten och hacka mycket grovt. Naturligtvis kan man använda färsk spenat, men jag misstänkte att det skulle göra mig smått ruinerad med tanke på hur mycket som går åt till den här pajen.

Hacka lök och vitlök och strimla purjolöken. Stek löken i lite olivolja i en stekpanna tills den blivit mjuk. Tillsätt bladspenat och låt lite av vätskan ånga av. Häll över spenatblandningen i en rymlig skål och tillsätt fetaost, riven parmesan, salt och peppar. Smaka av och justera kryddningen och tillsätt därefter äggen.

Över till det lite mer pyssliga momentet i tillverkningen, filodegen. Smält smöret och blanda med olivolja. Pensla en ugnsfast form med höga kanter med lite av smörblandningen och lägg 2 lager filodeg i formen (arken behöver oftast delas på mitten för att passa någorlunda. Låt filodegen gå upp på kanterna av formen. Pensla det översta arket lätt med lite mer av smörblandningen och lägg på ytterligare två lager deg. Fortsätt på samma sätt tills du använt hälften av arken.

Häll ner spenatfyllningen i ugnsformen och täck med resterande filodeg. Pensla med smörblandningen på samma sätt som tidigare. När filodegen är slut skärs pajen upp i ett rutmönster, ända ner till botten av formen. Denna manöver kommer underlätta serveringen avsevärt. Pensla slutligen ovansidan av pajen med lite mjölk och grädda i 180 grader ca 40 minuter.

Man kan riktigt se hur krispig filodegen blir efter gräddningen.

2 kommentarer:

lina sa...

Sån paj brukar jag älska att äta i Grekland! Har aldrig testat att laga själv, men nu måste jag testa ditt recept- mums!

Lisa sa...

Det är härligt att kunna återuppliva semesterminnen i hemmaköket. Hoppas det smakar som i Grekland!