måndag 10 mars 2008

Härlig husmanskostBelåtna suckar hördes runt bordet när den stora kastrullen doftande dillkött ställdes på bordet. Om du inte har ätit dillkött sedan skoltiden eller middagarna hos mormor är det definitivt dags att ta fram den största kastrullen och göra ett långkok.

Dillkött är ingen tung och murrig gryta. Den känns snarare frisk och lätt, speciellt om den lagas med mycket grönsaker. Grytor av den här typen blir dessutom fantastiska lunchlådor, så passa på att göra lite extra även om ni inte är så många vid middagsbordet.

Dillkött på lamm

6-8 portioner

1,5 kg lammstek med ben eller kokkött av lamm
2 gula lökar
1 purjolök
4 morötter
2 palsternackor
1 klyfta rotselleri
3 lagerblad
1/2 tsk torkad timjan (eller ett par kvistar färsk)
10 svartpepparkorn
2 kryddnejlikor
salt

Till såsen

2 stora knippor dill
pressad saft av 1-2 citroner
1-2 msk socker
1 dl grädde
6-7 dl buljong
maizenaredning
salt och peppar

Skala och skär samtliga grönsaker i grova bitar. Koka upp en stor kastrull vatten på spisen och koka upp köttet som hastigast (1-2 minuter). Häll av vattnet, häll på nytt och låt köttet koka upp igen, skumma om det behövs. Tillsätt lök, morötter, svartpepparkorn, lagerblad, nejlikor, timjan, salt (1-2 tsk) och stjälkarna från dillen och låt koka 10 minuter. Tillsätt palsternacka och rotselleri och låt koka ytterligare 10 minuter. Tillsätt slutligen purjolök och koka 10 minuter.

Fiska upp alla grönsakerna ur buljongen och täck dem med aluminiumfolie. Fortsätt att koka köttet 1 - 1 1/2 timma eller tills det är helt mjukt och mört.


Fiska upp köttet ur buljongen och skär i bitar. Sätt under tiden kastrullen med buljong på högsta temperatur på spisen och reducera ner den tills 6-7 dl återstår. Tillsätt grädde, citronsaft och socker. Smaka av noga så det är en bra balans mellan sötma och syra. Krydda med salt och peppar om det behövs och red av såsen så den blir lite simmig.


Vänd ner kött, grönsaker (plocka bort dillstjälkarna och kryddorna) och grovhackad dill och låt allt bli genomvarmt.

Servera med kokt potatis, surkål och iskallt ljust öl.

1 kommentar:

Kinna sa...

Nu får jag hem och övertala sambo Fredrik att vi omprövar beslutat om att inte äta dillkött. Jag har också en svag aning om att det är en fräsch gryta.