söndag 20 januari 2008

Surdegsbröd med rostade hasselnötterJag är löjligt förtjust i frön och nötter av olika slag och brukar försöka inkorporera dem i det mesta. Således har alla upptänkliga kombinationer av frön och nötter i bröd testats, med varierande resultat. Små portionsbröd och baguetter tillverkades ihop med helgens surdegslimpa, eftersom jag är tvångsmässigt oförmögen att göra en sak i taget. Bröden fick förstärkning av hasselnötter som ger en kraftig nötsmak och fungerar bra tillsammans med lite fullkornsvete eller råg.

Vissa människor är strukturerade och avslutar ett köksprojekt innan nästa påbörjas. Jag har en tendens att starta åtminstone 5 projekt samtidigt. Efter ett par timmar brukar samtliga bunkar, Kitchen-Aiden, våg, mått, jäskorgar, degskrapor, penslar och slickepott vara nedsölade och plåtar med deg eller kakor i olika stadier i tillverkningsprocessen står utspridda på varje tänkbar yta i det lilla köket. Ungefär just då brukar maken komma ut i köket och muttra något om Jerusalems förstörelse. Lika ofta får han agera diskslav och lyckas i bästa fall hålla jämna steg med diskproduktionen.

Merarbetet för att göra lite mer bröd är trots allt inte så stort och då kan man lika gärna fylla frysen medan man håller på. När mjöldimmorna slutligen lagt sig kan man stolt beskåda brödhögen och känna sig rik.

Surdegsbröd med rostade hasselnötter

Doften av surdeg som gräddas blandat med rostade nötter är totalt oemotståndlig. Det här brödet smakar utmärkt med en lagrad hårdost.

300 g vetesurdeg (100 g vatten och 200 g vetemjöl)
100 g vetemjöl special med fullkorn eller grahamsmjöl
300 g vetemjöl special
320 g vatten
12 g salt
100 g rostade hasselnötter

Sätt ugnen på 225 grader och häll ut hasselnötterna på en plåt. Blanda mjöl och vatten ett par minuter i degblandare och låt stå med plastfilm över ca 20 minuter. Under tiden rostas nötterna tills skalet börjar spricka och det doftar från ugnen 5-7 minuter. Passa noga, brända nötter smakar bittert. Gnugga nötterna mellan händerna eller i en handduk tills skalen släpper (nåja, det mesta i alla fall) och hacka dem grovt.

Blanda ner surdegen i degblandaren och därefter salt och nötter. Bearbeta degen tills dem känns elastisk. Skrapa ner degen i en oljad bunke och täck med plastfilm. Låt jäsa 1 timma. Häll därefter ut degen på ett mjölat bakbord och vik en tredjedel av degen in mot mitten och därefter den sista tredjedelen in mot mitten. Upprepa ytterligare en gång. Hur man viker är inte så noga, syftet är att sträcka glutentrådarna och göra degen mer spänstig. Det kommer resultera i att brödet blir högre och fluffigare. Låt jäsa 3-4 timmar.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord igen och forma små portionsbröd genom att försiktigt skära degen med en degskrapa. Det spelar ingen roll om bröden blir lite ojämna med "rustik" form. Smak före estetik har jag alltid hävdat. Försök att bevara så mycket luft som möjligt i degen när den formas. Istället för portionsbröd går det bra att forma baguetter. De behöver något längre gräddningstid än portionsbröden. Låt jäsa ca 2 timmar på plåt eller baguetteplåt.

Kasta in lite vatten eller några isbitar i ugnen samtidigt med brödet och grädda i 275 grader i 5 minuter och därefter i 225 grader i 15 minuter.

Inga kommentarer: