söndag 20 januari 2008

Med inspiration från indien



Efter en botanisering bland kryddhyllorna i orientaliska butiker brukar jag ofta komma hem med något fynd som jag inte testat tidigare. Det är inte alltid helt självklart hur nytillskotten i kryddskåpet ska användas och hur mycket. Jag brukar alltid knapra på en gnutta av dem för att testa om de underliga fröna kommer kontaminera hela grytan. Första gången jag tuggade på frön av bockhornsklöver tyckte jag det smakade outsägligt bittert men insåg vid tillagningen att det gav en trevlig mustighet och smaktoner av lök. Bruna senapsfrön poppar nästan i munnen när man tuggar på dem och ger intressant textur i grytan. Den här grönsaksrätten innehåller inget mer exotiskt än att det går att hitta i en välsorterad matbutik men smakar ändå nästan indiskt på riktigt.

Vegetarisk gryta med varma kryddor

Till 4 hungriga

1 msk korianderfrön
2 krm kardemumma
1/2 tsk bochornsklöver
3 små torkade piri piri
1 krm kanel
1 msk spiskummin
1 msk bruna senapsfrön
1/2 msk gurkmeja
1 vitlöksklyfta
2 gula lökar
2 morötter i slantar
1/2 blomkålshuvud i små buketter
1/2 butternutsquash, tärnad
2 potatisar, tärnade
2 dl röda linser
2 dl gröna ärtor
2 dl yoghurt eller creme fraiche
1 1/2 tsk grönsaksbuljong (natriumglutamatfri)
olja, salt och peppar

Stöt alla hela kryddor utom senapsfrön i en mortel. Strimla lök och vitlök och fräs i olja i gjutjärnsgryta eller dylikt. När löken börjar bli glansig och genomskinlig tillsätts alla kryddorna. Stek under omrörning ett par minuter och känn doften stiga från grytan. Häll på ca 5 dl vatten, buljong och salt samt morot, potatis och röda linser. Låt puttra under lock ca 5 minuter. Tillsätt blomkål och butternutsquash och koka tills grönsakerna är mjuka. Rör sist ned yoghurt och gröna ärtor och korrigera kryddningen.

Servera med basmatiris.

Inga kommentarer: