En bra dag är en dag fylld av matlagning och bakning. Inför fester och middagar får man lov att frossa i böcker, tidningar och matbloggar för att hitta något gott och framför allt nytt! Som om inte tankarna redan uppfylldes till alltför stor del av de perfekta smakkombinationerna har den omtänksamme maken skapat en egen blogg där jag kan skriva av mig, istället för att plåga honom med alla mina tankar.
Som första recept kommer en ljuvlig fikon och apelsinmarmelad som vi kokade igår för att ha till ko-får-get-mjölksosten Robiola.
Enligt ostkännarna i stora saluhallen i Göteborg bör ost njutas i eget majestät, men för oss andra barbarer kommer receptet.
Fikonmarmelad
1,5 dl rött vin (Black Granite Shiraz i detta fall)
200 g hackade torkade fikon
1 dl ljust muscovadosocker
Rivet skal av en halv ekologisk apelsin
0,5-1 dl vatten (beroende på hur torra dina fikon är)
En näve hackade saltade cashewnötter (de i lufttät "konservburk" smakar bäst)
Fikonen skars i små tärningar och fick sjuda i vin, vatten och socker ca 15 min. Konsistensen ska bli mjuk och lite mosig. Skalet från apelsinen fick vara kvällens smakbrytning och rördes ned tillsammans med cashewnötterna när marmeladen kokat klart.
Servera tillsammans med gott hembakat surdegsbröd och desertostar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar