Efter en blåsig dag i Göteborgs innerstad längar man efter långsam matlagning.
ICA fokus hade trevliga bitar högrev som jag precis skulle räcka mig efter när en liten tjej på 4-5 år plötsligt kommer fram längs köttdisken och glatt punkterar plasten på köttbitarna med sitt pekfinger. Lite samhällelig uppfostran senare har pappan tagit med sin dotter för att få köttet omplastat. Vi väljer en annan bit.
1 kg högrev eller annat kokkött
2 burkar ekologiska tomater
1 dl vitt vin (Trimbach Riesling 2005 fanns tillhands)
3 ekologiska morötter
2 gula lökar
1/2 butternutsquash
1 burk ekologiska kikärter (eller 4 dl hemkokta)
1/2 msk mald koriander
1 krm kanel
2 torkade ekologiska piri-piri
salt, peppar, smör och olivolja
Tärna köttet och hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Bryn köttet så det får en bra stekyta runt om.
Lägg över köttet i en gryta och häll på tomater, vin och så mycket vatten att det täcker. Låt grytan sjuda under lock ca en och en halv timme. Lägg därefter i strimlad lök, grovt slantade morötter, salt och kryddor. Låt sjuda ytterligare en timme. När 20 minuter återstår läggs butternutsquashen i. Smaka av en sista gång och vänd ner kikärtorna innan grytan serveras.
Bulgur, en klick yoghurt samt ett glas Marqués de la Concordia (2003) smakade gott till.
lördag 19 januari 2008
Gryta för en stormig dag
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar