måndag 28 januari 2008

Söndagsfrukost och mördegskakorMed söndagsmorgonen kom en oemotståndlig lust att baka något. Eftersom jag fått bakförbud på mjuka kakor som jag glatt bakar, stoppar i den överfulla frysen och glömmer bort tills nästa frysrensning, föll valet på en småkaka. Småkakor är trevliga, lättillgängliga, portionsförpackade och känns opretentiösa att ta fram till en kopp te. Vänta, jag ska bara tina en banankaka, hade definitivt mötts av protester i det här hemmet.

Så var det bara att bestämma vad på den långa listan över "Att prova" som skulle testbakas. För länge sedan hade the Domestic Goddess ett recept på shortbread med torkade tranbär som hon bakat till sitt bröllop. Det kunde kanske vara något för de två påsar tranbär jag köpt hem utan att veta vad jag skulle använda dem till, även om jag inte använde just hennes recept.

Det var dock definitivt ett taktiskt misstag att baka kakorna innan frukost (ja jag vet, normala människor bruka vanligtvis vänta till efter frukost med köksprojekten). Mjuk, smörig, vaniljig deg med bitar av lätt syrliga tranbär... mmmm. Låt mig säga som så, jag hade fått i mig alla kalorier jag behövde redan innan filtallriken kom fram. Kom nu inte och säg att jag inte varnade.

Mördegskakor med torkade tranbär

225 g rumsvarmt smör
75 g strösocker (gärna extrafint)
225 g vetemjöl
75 g rismjöl
1 tsk vanilj (eller 1/2 urskrapad vaniljstång)
drygt 1 dl torkade tranbär
mer strösocker till topping

Vispa smör och socker tills det är ordentligt fluffigt. Tillsätt vanilj i den form du vill och rör ner mjöl samt tranbär. Rismjölet innehåller inget gluten och hjälper till att ge kakorna en kort och spröd konsistens men försök ändå att inte arbeta degen för mycket. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en knappt centimetertjock kaka. I detta läget kan man ta fram sina pepparkaksformar och skära ut änglar och mumintroll eller vad man nu vill ha, men solen hade börjat skina och en sådan chans vet man inte när den kommer igen. Jag skar således bara den utkavlade degen till rektanglar, enkelt!


Grädda i 190 grader ca 7-10 minuter tills kakorna fått en svag gyllenbrun färg. Strö lite socker ovanpå kakorna direkt de kommit ut ur ugnen.

Blir ca 25 st beroende på hur mycket hrm... svinn det blivit på vägen.

Inga kommentarer: