tisdag 20 maj 2008

Saftiga frukostbröd




Hur mycket jag än älskar surdegsbröd finns det gånger när det helt enkelt inte finns tid att vänta två dagar på brödet. Ett saftigt frukostbröd bakat med vanlig jäst är dessutom trevlig omväxling ibland. En bonus är att man inte behöver vänta på att brödet ska kallna och få en perfekt krispig skorpa innan man hugger in. Det här brödet ska ha en mjuk skorpa och saftigt inre och smakar utmärkt ljummet med smältande smör på.

Att skålla en del av mjölet som används är ett bra knep för att få ett bröd som håller sig saftigt länge även utan långjäsning. Frön, kross, kli och flingor ger god smak till ett snabbjäst bröd.

Skållat frukostbröd

Det här receptet är mycket förlåtande mot olika variationer. Använd det du har hemma av kli, kross, frön och flingor och tillsätt gärna brödkryddor, russin eller vad du nu tycker om i brödet.

Till skållningen
1 dl vetekross
½ dl havrekli eller kruskakli
1 dl vetegroddar
1 dl linfrön
1 ½ dl fint rågmjöl
1 msk salt
7 ½ dl vatten

Till degen
1 ½ dl vatten
25-50 g jäst (beroende på hur bråttom du har)
2 msk brödsirap
1 1/2 l vetemjöl special

Blanda allt till skållningen i en kastrull och koka upp. Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan kastrullen av värmen. Låt blandningen svalna under lock till rumstemperatur.

Häll över den avsvalnade "gröten" i en stor bunke och tillsätt alla ingredienser till degen. Arbeta degen kraftigt i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar (såvida du inte vill ha bra överarmsträning och gör det för hand). Låt degen jäsa under bakduk 40 min upp till 2 timmar, beroende på hur mycket jäst du använt, till dubbel storlek.



Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i sex bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 20 cm i diameter och ta ut ett litet hål i mitten (tex med ett snapsglas). Låt kakorna jäsa på plåt 30-60 minuter. Grädda i 250 grader 10-12 minuter.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det här låter som ett recept jag måste testa! :)

lina sa...

Brödet ser jättegott ut! liksom allt det andra du bloggat om den sista tiden!!! Vill testa allt - helst nu direkt:)

Lisa sa...

När man tittar runt på matbloggar är problemet alltid: så många goda recept och alldeles för lite tid... :-)

Vera sa...

Hej!
kul att se att du är igång igen :)
Jag äääälskar hålkakor fast jag också är en surdegare!
Vad sugen jag blev nu.

Carola sa...

Supergott bröd som uppskattades av hela familjen. Tack så mycket:-)

Fjonkan sa...

Riktigt saftigt och gott var det! Tack så mycket!