tisdag 20 maj 2008

Saftiga frukostbröd
Hur mycket jag än älskar surdegsbröd finns det gånger när det helt enkelt inte finns tid att vänta två dagar på brödet. Ett saftigt frukostbröd bakat med vanlig jäst är dessutom trevlig omväxling ibland. En bonus är att man inte behöver vänta på att brödet ska kallna och få en perfekt krispig skorpa innan man hugger in. Det här brödet ska ha en mjuk skorpa och saftigt inre och smakar utmärkt ljummet med smältande smör på.

Att skålla en del av mjölet som används är ett bra knep för att få ett bröd som håller sig saftigt länge även utan långjäsning. Frön, kross, kli och flingor ger god smak till ett snabbjäst bröd.

Skållat frukostbröd

Det här receptet är mycket förlåtande mot olika variationer. Använd det du har hemma av kli, kross, frön och flingor och tillsätt gärna brödkryddor, russin eller vad du nu tycker om i brödet.

Till skållningen
1 dl vetekross
½ dl havrekli eller kruskakli
1 dl vetegroddar
1 dl linfrön
1 ½ dl fint rågmjöl
1 msk salt
7 ½ dl vatten

Till degen
1 ½ dl vatten
25-50 g jäst (beroende på hur bråttom du har)
2 msk brödsirap
1 1/2 l vetemjöl special

Blanda allt till skållningen i en kastrull och koka upp. Låt sjuda någon minut under omrörning och ta sedan kastrullen av värmen. Låt blandningen svalna under lock till rumstemperatur.

Häll över den avsvalnade "gröten" i en stor bunke och tillsätt alla ingredienser till degen. Arbeta degen kraftigt i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar (såvida du inte vill ha bra överarmsträning och gör det för hand). Låt degen jäsa under bakduk 40 min upp till 2 timmar, beroende på hur mycket jäst du använt, till dubbel storlek.Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i sex bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 20 cm i diameter och ta ut ett litet hål i mitten (tex med ett snapsglas). Låt kakorna jäsa på plåt 30-60 minuter. Grädda i 250 grader 10-12 minuter.

8 kommentarer:

Maria sa...

Det här låter som ett recept jag måste testa! :)

lina sa...

Brödet ser jättegott ut! liksom allt det andra du bloggat om den sista tiden!!! Vill testa allt - helst nu direkt:)

Lisa sa...

När man tittar runt på matbloggar är problemet alltid: så många goda recept och alldeles för lite tid... :-)

Vera sa...

Hej!
kul att se att du är igång igen :)
Jag äääälskar hålkakor fast jag också är en surdegare!
Vad sugen jag blev nu.

Carola sa...

Supergott bröd som uppskattades av hela familjen. Tack så mycket:-)

Fjonkan sa...

Riktigt saftigt och gott var det! Tack så mycket!

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

莫文蔚Karen sa...

That's actually really cool!!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色