måndag 12 maj 2008

Arvegods
I gömmorna i det lilla köket finns förvånansvärt många annorlunda köksprylar. Jag kan absolut inte hävda att jag använder dem alla, men jag är totalt oförmögen att göra mig av med dem. När jag fick den lilla gjutjärnspannan med små runda urgröpningar tackade jag glatt och tog emot och undrade sedan vad i hela friden man skulle ha den till.Lyckligtvis fanns det människor i min omgivning som var mer upplysta än jag och gjutjärnspannan identifierades snabbt som en munkpanna. I Danmark används den till Aebleskiver, en mycket porös rund "pannkaka". Man kan visserligen lägga ner en äppelbit i pannkakorna och låta dem göra skäl för namnet, men det går precis lika bra utan. Troligtvis kommer ingen att protestera om det istället serveras rabarberkompott, jordgubbar eller blåbärssylt till.

Aebleskiver ska nog egentligen serveras som efterrätt, men eftersom det faktiskt är en sorts pannkaka fick de kvala in som söndagsfrukost. Frukoststatusen blev dock tveksam efter att maken kom på att det var väldigt gott att dela puffarna och likt en petit choux fylla dem med jordgubbssylt och vaniljglass...

Aebleskiver

4 ägg
4,5 dl vetemjöl
4,5 dl mjölk (eller hälften fil, hälften mjölk)
2 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
25 g smält smör

florsocker och sylt eller bär till servering

Dela äggen och vispa samman äggulor och socker. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och salt samt mjölk och smält smör och rör om tills det blir klumpfritt. Vispa äggvitorna porösa och vänd ner i smeten.

Stek Aebleskivorna i en varm munkpanna med lite smör i tills de fått fin färg på undersidan. Vänd halvkloten med en gaffel eller potatissticka och låt smeten rinna ner för att bilda andra sidan av halvklotet.Servera varma med florsocker och sylt eller bär.

2 kommentarer:

Elina Jonsson sa...

åh så läckert..!

Lisa sa...

Ja, de var väldigt goda och innehåller förmodligen allt man behöver till frukost... och lite till :-)