lördag 10 maj 2008

Äntligen sommarSolen strålar äntligen från en klarblå himmel och temperaturen börjar kämpa sig upp över 20-gradersstrecket. Vad lagar man en sådan dag? Något intensivt grönt, krispigt, saftigt och svalt.

Lägg in en riktigt bra flaska Rosé på kylning, förbered en matig sallad medan en bit kött eftersteker i ugnen och middagen är så gott som klar.

Vårgrön sallad

2 portioner blandade späda salladsblad
2 små avokado
1 ask ärtskott
1 zucchini
1 bit getost
½ dl pinjenötter
350 – 400 g lammytterfilé

Lagrad blasamvinäger, god olivolja, salt och peppar

Putsa filén om det behövs och salta och peppra. Bryn köttet hastigt runt om i olivolja i en het panna. Lyft över köttet till en liten ugnsform och efterstek i ugnen på ca 125 grader tills en termometer visar 68-70 grader (för rosastekt kött). Låt gärna köttet vila 10 minuter innan det skärs upp.

Skölj under tiden salladsbladen och låt dem rinna av väl. Använd salladsslunga om du har det. Rosta pinjenötterna lätt i en torr panna och stek zucchiniskivor hastigt i lite olivolja. Krydda med salt och peppar. Skiva upp avokadon.

Lägg ett berg av sallad, avokado, zucchini och ärtskott på två tallrikar. Toppa med skivat lamm, smulad getost och pinjenötter. Ringla slutligen en lagrad lite söt balsamvinäger över köttet och lite fin olivolja över salladen. En nypa flingsalt och lite svartpeppar ovanpå härligheten och det enda som återstår är att hälla upp det välkylda Rosévinet.