lördag 17 maj 2008

Kakklassiker
Affärernas utbud av plastiga prydnadsäpplen så här års får mig att riktigt längta efter svenska doftande smakrika äpplen. Trots att säsongen egentligen är helt fel var det bara att resignera när suget efter äppeltoscakaka blev för stort. Försök hitta ekologiska äpplen i affären, de brukar smaka klart bättre även vid lågsäsong.

Det här receptet är knappast nytt eller innovativt, men jag hävdar att det finns en anledning till att vissa kakor blivit klassiker: De smakar gott helt enkelt. Äppeltoscakakan kan man lätt uppgradera från kaffekaka till dessert genom att servera en äppelkompott med citrussmak och en lättsötad fluffig vaniljsås till.

Äppeltoscakaka

2 ägg
1 1/2 dlsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
100 g smör
3 msk mjölk

3-4 äpplen

Toscasmet
100 g hackad mandel
1 dl socker
2 msk vetemjöl
75 g smör
2 msk grädde

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en 24 cm springform. Smält smöret och ställ åt sidan. Skala och dela äpplena i ganska små bitar. Vispa ägg och socker fluffigt och blanda försiktigt ner mjölet blandat med bakpulver och vanilj samt smör och mjölk. Häll smeten i springformen och strö över äppelbitarna. Dofta eventuellt en aning kanel över äpplena om du gillar det. Grädda kakan i ca 25 minuter.

Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en liten kastrull och låt sjuda upp. Ta ut kakan när den precis börjar stanna (annars sjunker toscasmeten till botten) och skeda över toscasmeten. Flytta upp kakan lite högre upp i ugnen och grädda ytterligare ca 15 minuter tills ytan är gyllenbrun och knäckig.

För att göra en enkel äppelkompott blandas 2-3 tärnade äpplen med 2 msk socker och rivet skal och saft av en ekologisk citron i en liten kastrull. Låt sjuda försiktigt under lock tills äppelbitarna börjar mosa sig. Smaksätt ev kompotten med en liten skvätt calvados.

Inga kommentarer: