lördag 24 maj 2008

Grönsakscurry
Nej, det här är ingen fotogenique rätt så hoppa snabbt ner till receptet istället och plocka fram kryddburkarna. Det här är en klassisk indisk rätt som lagas på lite olika sätt beroende på var i lndien man befinner sig. Den innehåller dock alltid aloo (potatis), gobi (blomkål), lök och kryddor såsom gurkmeja, ingefära och chili. Oftast ska rätten dessutom toppas med en driva färsk koriander, men eftersom jag tillhör de människor som tycker koriandern mest av allt smakar parfym, hoppar jag över den detaljen.

Jag tycker om att servera rätten tillsammans med tunnbröd (tex naan), massor av sallad och sval yoghurt. Mitt recept gör som vanligt inga som helst anspråk på autenticitet, men det smakar gott!

Aloo gobi

1/2 tsk mald gurkmeja (eller en liten bit riven färsk)
2 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskumin
1 tsk bruna senapsfrön
ca 2 färska eller torkade chilifrukter (beroende på styrka)
1 liten bit ingefära
1 vitlöksklyfta

500 g kokt potatis
1 blomkålshuvud
2 gula lökar
olja, salt och peppar

Tärna potatisen och skär blomkålen i små buketter. Förväll blomkålen ett par minuter i lättsaltat vatten. Skär löken i strimlor.

Hetta upp en stekpanna med lite olja i (inte olivolja i detta fallet) och låt löken mjukna utan att ta färg. Mortla hela kryddor om du använder det, hacka färsk chili och riv ingefära och vitlök. Låt kryddorna och vitlöken steka med löken ett par minuter. Ha inte för hög värme så kryddorna bränns. Häll i potatis och blomkål och vänd runt i kryddorna ett par minuter. Tillsätt salt, eventuellt peppar och en deciliter vatten.

Låt vätskan ånga av och servera genast med naanbröd, yoghurt och sallad eller som en del i en indisk buffé.

2 kommentarer:

Åsa sa...

Mums! Det är en god maträtt. Själv älskar jag koriander och tar gärna i med den. Tur att smaken är som... ;-)
Som du skriver gör den sig kanske inte så bra på kort. Tycker dock du fått till det riktigt fint. F ö tycker jag det är svårt att få till bra foto då den mesta maten jag lagar är kryddade grönsaksröror av alla de slag.

Lisa sa...

Koriander verkar verkligen vara en älska eller hata krydda...

Jag lagar väldigt ofta grönsaksröror när jag lagar mat till mig själv. Tyvärr blir det oftast inte något skrivet om dem. Dels drabbas jag av småsaksafasi och glömmer bort vad jag hade i, dels ser de nästan aldrig så goda ut som de smakar :-)