söndag 18 maj 2008

En köksutmaning
För ett par år sedan hade vi en period av slentrianmässig vardagsmatlagning här hemma. Under en sådan kris krävs ibland drastiska metoder och vi bestämde oss för att ge oss själva en köksutmaning: En helt ny kokbok skulle lagas från pärm till pärm (dock i valfri ordning). Vi fick lägga in ett veto vardera på en maträtt vi verkligen inte ville laga och dessutom togs ett gemensamt beslut att utesluta all färsk koriander ur recepten.

Nästa anhalt var bokhandeln. Har man väl bestämt sig för en så radikal åtgärd är det lika bra att köra igång direkt. Vårt val föll på "Middag med Jamie Oliver", en klart överkomligt utmaning.

Så, hur gick det då? Klart över förväntan måste jag säga. Det mesta smakade nytt, gott och inte alls som det brukade. Jag har troligtvis aldrig följt recept så slaviskt i hela mitt liv som jag gjorde under köksutmaningen.

En av de återkommande favoriterna från kokboken är en härligt somrig vattenmelonsallad med en totalt beroendeframkallande ingefärs- och chilidressing. Vi har ätit salladen som tillbehör till grillat, på buffé eller till lunch bara som den är. Prova!


Thailändsk vattenmelonsallad

Modifierat efter recept av Jamie Oliver

1/2 vattenmelon
100 g fetaost
70 ruccola
1 knippa rädisor
1/2 dl solrosfrön
färsk mynta

Dressing
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
1-2 färska chili
2 lime
1 msk japansk soya
2 msk olivolja
1 tsk sesamolja
salt och peppar

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Blanda limejuice, riven ingefära, hackad chili, soya, olivolja, sesamolja, salt och peppar i en liten skål.

Tärna vattenmelonen och skiva rädisorna. Varva vattenmelon, ruccola, smulad fetaost och rädisor på ett stort fat. Strö över rostade solrosfrön och färsk mynta och ringla slutligen över den heta syrliga dressingen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Jag frågade efter adressen till bloggen när vi träffades på det stora kalaset i fredags.

Vilken underbar sida du lyckats göra! God mat, välskrivet, fina bilder. Ger mig inspiration att ta mig ur det där vardagsträsket man så lätt hamnar i.

Funderat på kokbokskarriär?

MVH
Anna-Karin Sundin

Lisa sa...

Oj, tack för din snälla kommentar!

Vad roligt att höra att du hittar inspiration här.

Mvh
/Lisa

莫文蔚Karen sa...

cool!i love it!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色