söndag 18 maj 2008

En köksutmaning




För ett par år sedan hade vi en period av slentrianmässig vardagsmatlagning här hemma. Under en sådan kris krävs ibland drastiska metoder och vi bestämde oss för att ge oss själva en köksutmaning: En helt ny kokbok skulle lagas från pärm till pärm (dock i valfri ordning). Vi fick lägga in ett veto vardera på en maträtt vi verkligen inte ville laga och dessutom togs ett gemensamt beslut att utesluta all färsk koriander ur recepten.

Nästa anhalt var bokhandeln. Har man väl bestämt sig för en så radikal åtgärd är det lika bra att köra igång direkt. Vårt val föll på "Middag med Jamie Oliver", en klart överkomligt utmaning.

Så, hur gick det då? Klart över förväntan måste jag säga. Det mesta smakade nytt, gott och inte alls som det brukade. Jag har troligtvis aldrig följt recept så slaviskt i hela mitt liv som jag gjorde under köksutmaningen.

En av de återkommande favoriterna från kokboken är en härligt somrig vattenmelonsallad med en totalt beroendeframkallande ingefärs- och chilidressing. Vi har ätit salladen som tillbehör till grillat, på buffé eller till lunch bara som den är. Prova!


Thailändsk vattenmelonsallad

Modifierat efter recept av Jamie Oliver

1/2 vattenmelon
100 g fetaost
70 ruccola
1 knippa rädisor
1/2 dl solrosfrön
färsk mynta

Dressing
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
1-2 färska chili
2 lime
1 msk japansk soya
2 msk olivolja
1 tsk sesamolja
salt och peppar

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Blanda limejuice, riven ingefära, hackad chili, soya, olivolja, sesamolja, salt och peppar i en liten skål.

Tärna vattenmelonen och skiva rädisorna. Varva vattenmelon, ruccola, smulad fetaost och rädisor på ett stort fat. Strö över rostade solrosfrön och färsk mynta och ringla slutligen över den heta syrliga dressingen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Jag frågade efter adressen till bloggen när vi träffades på det stora kalaset i fredags.

Vilken underbar sida du lyckats göra! God mat, välskrivet, fina bilder. Ger mig inspiration att ta mig ur det där vardagsträsket man så lätt hamnar i.

Funderat på kokbokskarriär?

MVH
Anna-Karin Sundin

Lisa sa...

Oj, tack för din snälla kommentar!

Vad roligt att höra att du hittar inspiration här.

Mvh
/Lisa