torsdag 14 augusti 2008

En delikatess på köpet!
Så var 2008-års bikinisäsong över och det är dags att börja tänka på seriös matlagning. Letar du efter något smalt och lätt se här eller här, ni andra, fortsätt läs. Jag är väldigt förtjust i anka. Den har ett mörkt, fylligt och smakrikt kött och serverad med plommonsås och linser eller ungsrostad potatis är det en riktig festmåltid.

Har du någon gång haft förmånen att ugnssteka hel anka vet du att efter tillagningen badar den lilla fågeln i en sjö av ankfett. Häll för allt i världen inte bort det! Sila ner i en skål och ställ kallt över natten så att fettet stelnar. Skeda över i en burk och undvik att få med eventuell ankbuljong som kan finnas på botten. Spara din skatt i kylen och använd för att tillaga de bästa ugnsrostade potatisar du någonsin smakat. Stekta eller wokade grönsaker mår också bra av ankfett eller använd det för att höja den ugnsstekta kycklingen ett snäpp.


Förutom att ankfettet har fantastiskt god smak tål det dessutom hög temperatur. Det gör det lätt att få en härligt gyllenbrun och krispig yta på vadhelst du lagar.

Ugnsstekt kyckling

Jag tycker det är trevligt att fylla kycklingen. Vad man väljer att fylla den med beror helt på tid, ork och vad man tänkt servera till. Var kreativ och experimentera!

1 stor kyckling 1,5-2 kg (gärna ekologisk)
1-2 msk ankfett
salt och peppar

Fyllning

Alternativ 1:
1-2 små ekocitroner
en handfull färsk timjan och rosmarin

Alternativ 2:
1 lök eller purjolök
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl couscous
1/2 syrligt äpple

Värm ugnen till 220 grader och börja med fyllningen.
Alternativ 1: Skölj citronerna och stick en kniv genom dem ett par gånger. Örtkryddorna behöver inte repas bara sköljas.
Alternativ 2: Fräs hackad lök eller purjolök tillsammans med hackad vitlök i smör, olivolja eller ankfett i en tjockbottnad kastrull. Krydda med salt och peppar. Tillsätt couscous och 1/2 dl vatten, lägg ett lock på kastrullen och ta av från plattan. Hacka äpplet och blanda ner i couscous-blandningen.

Salta och peppra fågeln på insidan. Lägg i fyllningen och bind ihop låren med en bit steksnöre. Bred ankfett runt om hela fågeln och salta och peppra även utsidan. Lägg kycklingen i en ugnsform och stek tills köttsaften är klar. Min kyckling vägde 1,8 kg och tog ca 1 timme och en kvart. Sätt gärna en termometer på insidan låret och ta i så fall ut kycklingen när innertemperaturen är 70 grader.Kycklingen kan serveras som söndagmiddag med alla tillbehör, strimlas ner i en kycklingsallad, läggas på gott surdegsbröd med krispiga salladsblad, serveras med ris och wokade grönsaker mm. Du har säkert fler idéer.

PS För er otåliga: ankfett finns att köpa i affären...

Inga kommentarer: