lördag 16 augusti 2008

Skördetid för västeråsgurka





Saltgurka, ättiksgurka eller smörgåsgurka är alla lika lätta att göra. Jag tycker oftast att smörgåsgurkan blir alldeles för söt och burkar välja de andra två. Viktigt när man gör lagen till gurkorna är att inte modifiera mängderna vatten, socker, salt och ättika. Det kan nämligen försämra hållbarheten på gurkorna. Kreativiteten och fantasin får man istället plocka fram när det kommer till att smaksätta dem. Grundreceptet till ättiksgurkan har jag hämtat från Bonniers Kokbok.

Ättiksgurka

1 kg västeråsgurkor
1 dl salt
1 liter vatten

Lag

2 dl ättiksprit (12%)
5 dl strösocker
2 dl vatten

Smaksättning

8-10 dillkronor
1 tsk hela vit eller svartpepparkorn
2 tsk bruna senapsfrön
1 torkad chili

övriga förslag: skivad pepparrot, svarta vinbärsblad, hela vitlöksklyftor eller färsk timjan eller dragon

Blanda salt och kallt vatten och rör tills saltet löst sig. Skölj och skiva gurkorna i halvcentimetertjocka skivor och lägg ned i saltlagen. Låt stå i kyl i 1 dygn.



Sila av saltlagen från gurkorna och varva gurkskivor, dillkronor och kryddor i en rymlig ren glasburk. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och slå den het över gurkskivorna. Låt burken svalna och ställ därefter in i kylen minst en vecka innan provsmakning.


Inga kommentarer: