lördag 9 augusti 2008

Bästa sommartårtan
Oj, så länge det har varit tyst på bloggen! Inflyttningen i vår ”oslipade diamant” är överstökad och äntligen har Internet hittat även till vårt lilla hus. Jag har insett ett par saker under resans gång: a) Det är helt klart karaktärsdanande att leva ett tag utan 2000-talets måsten såsom Internet, TV och varmvatten och b) De tidigare elaborata middagsplanerna kommer troligtvis få stå tillbaka till förmån för mer realistiska projekt en tid framöver...

Över till väsentligheterna. Innan säsongen är slut för sommarbären måste ni prova det här fantastiska receptet. Jag har hittat det på Orangettes förträffliga blogg men ursprungligen kommer det från Dorie Greenspans Paris Sweets.

Pain de Gênes

Jag kan som vanligt inte låta ett bra recept bara vara som det är och bifogar därmed, förutom det klassiska receptet, en smarrig chokladvariant (se bilden ovan). Har du en hushållsassistent är detta rätt tillfälle att plocka fram den. Har du en vanlig elvisp kan det behövas en gnutta bakpulver för att hjälpa kakan på traven.

0,6 dl vetemjöl
2 ½ msk potatismjöl
1 tsk vanilj
400 g mandelmassa
4 stora ägg
115 g osaltat smör
1 msk Grand Marnier
ev ½ tsk bakpulver

Färska bär och vispad grädde till servering

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och mjöla en 24 cm springform (eller en liten fyrkantig form).

Riv mandelmassan och blanda med två av äggen i en bunke. Rör tills äggen och mandelmassan är väl blandade. Knäck ner de resterande två äggen och vispa helst i en hushållsassistent ca tio minuter tills smeten ser ut som fluffig majonäs.Smält under tiden smöret i en liten kastrull och blanda vetemjöl, potatismjöl, vanilj och ev bakpulver i en skål. Rör ner några matskedar av den vispade mandelmassesmeten i smöret tills blandningen är helt homogen. Enklast går det med en liten visp.

I resterande mandelmasseblandning rörs likören ner. Sikta därefter ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner med en slickepott. Vänd slutligen ner smörblandningen. Försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten.

Häll ner smeten i den smorda formen och grädda ca 30-35 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr i mitten. Låt svalna.

Garnera kakan med vispad grädde och bär, eller pudra florsocker över kakan och servera tillbehören vid sidan om. Givetvis är kakan läcker även utan tillbehör.

Chokladvariation: Ersätt de torra ingredienserna ovan med 0,5 dl mjöl, 3,5 msk kakao, 1 tsk vanilj och ev ½ tsk bakpulver. I övrigt som orginalreceptet.

Inga kommentarer: