onsdag 6 januari 2010

Ljushuvud
Jag kände mig ruskigt smart när jag kom på den här idén. Här hemma groddas det en hel del och eftersom vi inte har någon groddningsapparat brukar det vara lite meckigt att skölja och pyssla om de små fröna. En trådsil upphängd över en bunke föreföll vara den ultimata lösningen. Det var det också ända tills groddarna skulle användas… De små rackarna verkade uppenbarligen tro att den feta myllan låg någonstans bortom den hindrande trådsilen och försökte med alla medel att ta sig ut.

Nej, det är inte alla smarta idéer som faller väl ut. Den här kommer nog att förpassas till kategorin: ”Bra i teorin” och dagens uppmaning är: ”Grodda inte mungbönor i en trådsil!”.Det kanske inte är helt pedagogiskt korrekt att i nästa mening skriva att groddning är jättelätt, men det är det faktiskt. Jag har skrivit om det förr, men i korta drag lägger man sina mungbönor i blöt ca ett halvt dygn. Därefter häller man av vattnet och sköljer bönorna åtminstone morgon och kväll tills groddarna är så stora som man vill ha dem.

Fördelarna med groddning, förutom att de är jättegoda, är många. Under groddningsprocessen bildas C-vitamin och B-vitaminer. Fytinsyra som bland annat finns i bönor, säd och nötter är problematisk då den hämmar upptaget av mineraler såsom järn, zink, magnesium, kalcium och koppar. Fytinsyran kan lyckligtvis neutraliseras genom groddning, blötläggning eller surdegsjäsning. Ytterligare ett antal positiva förändringar sker under groddningen såsom neutralisering av enzyminhibitorer och produktion av enzymer som hjälper vår egen matsmältning.

Nog pratat om groddarnas förträfflighet. Här kommer istället ett recept på en härlig asiatisk mungbönssallad som passar utmärkt tex till en bit lax.

Ångad mungbönssallad

(2 rejäla portioner)

ca 1 liter mungbönsgroddar
½ dl hackade cashewnötter
Färsk koriander eller persilja
Ev lite finhackad gräslök eller salladslök

Dressing

1 msk risvinäger eller limejuice
2 msk tamarisoja
1 tsk honung
1 msk riven ingefära
1 hackad chili (valfri styrka)
4 msk olivolja

Vispa samman samtliga ingredienser till dressingen. Banka ur så många groddar som möjligt ur trådsilen. Tag de groddade mungbönorna och ånga ca 30 sekunder eller häll dem i en kastrull med ytterst lite kokande vatten, lägg på ett lock och låt bubbla 30 sekunder.

Häll av vätskan från mungbönorna om du inte använder ånginsats/ångugn och blanda de varma groddarna med dressingen. Strö över cashewnötter och finhackat grönt. Servera genast.

2 kommentarer:

Vera sa...

Hoppsan som det kan gå, men där fick du ju chansen att se om du har anlag för att bli frisör ;)
Vet du, jag har inte heller nån groddapparat, men väl en stor glasburk med lock. Locket har jag gjort en massa hål i med en hammare och spik och den burken funkar jättebra!

Lisa sa...

Vera,

Det är nog tur (för frisörkunderna)att jag slagit mig in på en mer naturvetenskaplig bana. Trådsilen fick dock en ganska snygg snagg efter några snabba snitt med filékniven...

Tack så mycket för tipset med hemmagjord groddningsapparat! Jag får helt enkelt se till att leta rätt på en riktigt stor glasburk.