söndag 10 januari 2010

Den som gapar...


Den högsta lyckan om man är en måsunge är att få ett helt fiskskrov helt för sig själv.

Hmmm kompisarna börjar kasta lystna blickar på min mat!


Bäst att gå undan lite så man får vara ifred.


...och så var det bara att svälja skrovmålet. Gapa stort och knyck till med nacken så brukar fisken glida ner. - Svälj, svälj, svälj.


Nope, det här funkar INTE! Suck, så mycket mat och så retfullt nära. Tänk om man ändå hade tänder...


Fiskskrov kan onekligen vara lite svårsmälta. Ett ypperligt sätt att ta tillvara på dem är att koka en härlig fiskbuljong. Plattfiskskrov som det på bilden ger en fantastisk buljong men andra fiskskrov går givetvis också bra. Undvik dock skrov från feta fiskar som i mitt tycke inte ger en lika god buljong.

Är du kompis med din fiskhandlare får du fiskskroven gratis, är ni inte på förnamnsbasis kan du få betala en symbolisk summa för dem. I vilket fall är de väl värda att ta vara på, dels för den fantastiska smak de ger, dels för att fiskbuljong är rena hälsokosten. Mat från havet är mycket rik på viktiga mineraler, inte minst jod. Den långa buljongkokningen i syrlig vätska lakar ur mineralerna ur benen och gör dem tillgängliga för oss.

Att koka fiskbuljong är tidskrävande men inte arbetsintensivt. Jag brukar göra den på precis samma sätt som älgbuljongen. Fiskskroven ska dock inte brynas och det räcker att låta buljongen bubbla 8-12 timmar.

När fiskbuljongen är klar kan man till exempel laga den här soppan:

Gräddig fisksoppa med saffran

Fisksoppan har en härlig smak av vin, tomat och saffran. Använd helst fasta fiskar och gärna många olika sorter. Grönsakerna går givetvis att variera, lite zuccini eller paprika kan tex vara gott i.

600 g fisk (gärna olika sorter)
2 gula lökar
1 purjolök
2 morötter
1 klyfta vitkål
1 nypa saffran
1/2 tsk fänkålsfrön
1 klyfta vitlök
1 burk tomater
2 dl crème fraiche
2 dl vitt vin
1/2 l fiskbuljong
salt, peppar , cayenne
ev räkor eller havskräftor

Hacka lök, purjolök, vitlök, morot och vitkål och fräs i smör i en stor kastrull. Tillsätt saffran och fänkålsfrön och låt fräsa med en minut.Tillsätt därefter tomater, vitt vin, fiskbuljong och crème fraiche och låt soppan sjuda ca 10 minuter. Skär under tiden fisken i kuber. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och cayennepeppar.


Färdigkokt och avsilad fiskbuljong


Lägg ner fisken i soppan och låt vätskan koka upp. Lägg på ett lock och lyft av kastrullen från plattan. Låt soppan stå 5 minuter innan servering så kommer fisken vara färdig utan att vara överkokt.

Garnera gärna med räkor eller havskräftor och servera med surdegsbröd att doppa i soppan.

Inga kommentarer: