söndag 31 januari 2010

Romplättar




Nuförtiden är det kanske inte så många som lagar till färsk rom. Det är synd eftersom det går att göra fantastiskt goda rätter av den. Ur ett ekologiskt perspektiv är det många som är tveksamma till att köpa och äta rom. En fiskhandlare jag pratade med sa att de helt slutat köpa in rom efter upprörda känslor hos kunderna.

Visst skulle det vara mycket bättre om alla fiskäggen fick utvecklas till nya fiskar istället, men så blir det tyvärr inte då konsumenterna vill ha tillgång till färsk fisk året runt. Det många inte tänker på är att så länge vi köper färsk fisk under perioden då honorna är rombärande, kommer rommen liksom den goda levern att följa med på köpet.

Fiskrom äts i olika former i många kulturer över hela jordklotet och det är inte så konstigt med tanke på att det är en råvara som är fullproppad med både näringsämnen och smak. Om du har turen att komma över lite färsk rom passar biffarna nedan utmärkt som snabblagad middag eller som elegant förrätt på en salladsbädd med avokado och citrusdressing.

Romplättar

300 g finkornig rom
1 gul lök
1 ägg
1 äggula
rivet skal från 1/2 citron
2 tsk citronsaft
1 tsk färsk timjan
salt och peppar
smör

Finhacka löken och blanda den med ägg, citronskal och saft samt kryddor. Skrapa ut rommen ur romsäckarna och blanda med äggsmeten.

Klicka ut smeten i en stekpanna med rikligt med smör i och stek plättarna gyllenbruna på båda sidor. Plättarna passar alldeles utmärk att servera med till exempel marinerade linser, en klick crème fraiche och sallad.

9 kommentarer:

Jenny sa...

Gott det ser ut att va!

Helena Ljunggren sa...

Jösses, det där ser gott ut!

Barbro sa...

Har jag aldrig smakat, det här var ett helt nytt recept för mig!

Kinna Jonsson sa...

Var får jag tag på rom? Kommer ihåg när jag var liten att det fanns torskrom på konservburk men den produkten har jag inte sett på åratal. Finns sådant att köpa? Jag har gamla recept kvar att använda.

Lisa sa...

Kinna: Jag har visserligen sett torskrom på burk i affären, men färsk rom är så mycket godare.

Jag kontaktade min fiskhandlare och beställde ett par kilo. Det som inte lagades till direkt gick utmärkt att frysa. Ett par romsäckar saltades och torkades även till utmärkt botarga.

Färsk rom brukar finnas att köpa på fiskeauktionen under vintern, så be din fiskhandlare hålla utkik.

Lycka till!

Sockertussen sa...

Det lät jättegott!
Tack för att du lagt ut receptet =)
//Nellie

Sockertussen sa...

Hej igen!
Jag tänkte tipsa dig om att jag har en tävling på min blogg som kanske skulle intressera dig =)
Ha en underbar tisdag!
/Nellie

phuket flights sa...

This looks like a very nice place! I liked it so much and very interesting, too! Thanks for sharing the experience.
Cheap Flights to Harare | hotels in goa near beach

Norrland sa...

Rom åt jag för första gång ifjol, och tja.. det var så där.. men det ser ju gott ut.. Kanske man sko testa ditt recept.