tisdag 30 september 2008

Om äpplen och tidsbrist




Filippa


Ibland räcker inte tiden till hur mycket man än försöker. Således är plommonsäsongen passerad innan jag hunnit publicera ett enda recept. De två plommonkakor jag tänkt skriva om är sedan länge uppätna. Svampplockning, bärplockning, grönsaksskörd, sylta, safta, torka och frysa in, på hösten finns inget utrymme för lugna TV-kvällar eller bloggning.

Senaste tidens projekt, förutom att lägga nytt tak på vår ”oslipade diamant”, har varit omhändertagande av 500 kg äpplen som regnat som manna från himlen den senaste tiden. Jag har alltid suckat över människor som klagar över gamla äppelträd som dräller äpplen i hela trädgården och gnäller över lyxproblem som vad man ska göra av dem. Ge dem till mig har varit mitt givna svar.

Min förståelse för dessa människor har helt klart ökat den senaste tiden. Eftersom mina två mellannamn är samla och spara, skär det i hjärtat att på allvar inse att det faktiskt inte går att ta hand om alla äpplen som de gamla äppelträden producerar. Senaste tiden har kalkyler tagits fram på hur många liter äppelmos två personer egentligen kan äta på ett år (förutom donationer till familj och snälla kollegor förstås), 15, 50, 100? Hur många extra frysboxar kommer att behövas för att inrymma alla äppelprodukter?

Har du köksmaskin med passertillsats är mostillverkning i vilket fall ett rationellt sätt att ta hand om stora mängder (fall) frukt. Dessutom är användningsområdet obegränsat då moset passar lika bra på frukostfilen eller gröten som till pajer, kakor och tårtfyllningar. Gör man ett mycket lättsockrat mos passar det till fläskstek, i pumpa- eller linssoppa eller till de flesta rätter där man vill ha en fyllig fruktighet och ett uns sötma. Något säger mig att det kommer bli många sådana rätter framöver...


Förslag på namn?



Äppelmos

3 kg äpplen
2 dl vatten
1-2 dl socker per liter mos
1 krm askorbinsyra per liter mos

Smaksättning

1 skårad vaniljstång eller
2 kanelstänger eller
5-10 nejlikor eller
rivet skal och saft av 1-2 citroner

Skölj äpplena och skär bort blomfästet, kvisten och eventuella fula eller stötta delar. Skär äpplet i bitar. Ju mindre bitar desto snabbare kokning men att dela ett äpple i ca 8 bitar brukar bli lagom. Lägg bitarna i en kastrull med vatten tillsammans med eventuell smaksättning och koka försiktigt under lock tills äppelbitarna börjar mjukna. Rör då och då i botten av kastrullen så att äpplena inte bränner fast.

Fiska upp eventuell vaniljstång/kanelstång/nejlikor ur kastrullen och passera äpplena i hushållsmaskin (eller passervagga). Häll tillbaka moset i den ursköljda kastrullen, tillsätt sockret och låt koka upp. Tillsätt askorbinsyran utrörd i lite äppelmos till kastrullen (gör att moset inte mörknar) och häll upp på burkar eller frysaskar.

Lättsockrat äppelmos håller sig inte så länge i kylen, så har man stor skörd passar det bäst att frysa moset. Vill man förlänga hållbarheten i kylen en aning går det bra att tillsätta 1 krm natriumbensoat per liter mos efter moset är färdigt. Rör ut natriumbensoaten i lite äppelmos innan det tillsätts till resten av kastrullen.

4 kommentarer:

Vera sa...

Åk till ett musteri med äpplena! Det enda du behöver göra är att plocka, lämna in äpplena och få några flaskor färdig must i utbyte!
Så funkar det iaf här. Smidigt och väääldigt gott!

Lisa sa...

Vera: Tack för tipset! Jag ska genast leta musterier!

Mian sa...

Är det Cox Pomona på bilden kanske?

Lisa sa...

mian: Ja, det kan det kanske vara! Eller möjligtvis Cox Orange enligt googelkällorna. Äpplena börjar äntligen mogna nu så det är definitivt en sen sort.