måndag 7 december 2009

Om älgen
Vid en tur till mina hemtrakter i Värmlandsskogarna fick vi på lite omvägar möjlighet att köpa en halv älg från ett lokalt slakteri. Älgar är stora djur, men detta visade sig turligtvis vara en fjolårskalv av mer hanterlig storlek. Nackdelen med att köpa kött från ett "ickekommersiellt" slakteri är att köttet inte ligger prydligt förpackat i små paket med etikett på. Istället möttes vi av en balja styckat kött och en mindre säck med mald färs.

Ett stygn av oro uppenbarade sig över hur vi skulle kunna skilja de olika delarna från varandra, men lite lagom styva i korken konstaterade vi att vi faktiskt kan en hel del om mat och har inhandlat en ganska ansenlig mängd kött genom åren.

Väl hemma radades köttbitarna upp på den nymonterade diskbänken och där vidtog en ändlös diskussion kring muskelfibernas riktning och de olika styckdetaljernas form. - Ser inte det här ut som en rumpmuskel? I slutändan lyckades vi förhoppningsvis skilja kokbitarna från de mörare delarna och sedan är det bara att hålla tummarna när det ska tillagas.

Älgstek (troligtvis...)

Den här älgsteken fick goda tillbehör i form av en örtspäckad grön sås och blomkålspuré. Vi tycker älgen är perfekt vid 58 grader, men låt den gå upp till 63 om du bara vill ha köttet lätt rosa.

1 kg älgstek (tex innanlår, ytterlår eller rostbiff)
1 bunt timjan
1 bunt rosmarin
salt och peppar
älgfett eller smör

Blomkålspuré

1 kg blomkål
50 g smör
salt och peppar

Örtsås

1 kruka bladpersilja
1 kruka basilika
1 1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
saft av 1/2 citron
1 msk dijonsenap
salt och peppar

Skär ett snitt längs med älgsteken och vik ut köttet. Salta och peppra och lägg i örtkryddor och ett par klickar smör eller älgfett. Vik ihop köttet igen och bind upp steken med ett steksnöre. Salta och peppra runt om och lägg i en ugnsfast form. Stick in en stektermometer på det tjockaste stället och stek i 80 graders ugnsvärme till 58 graders innertemperatur (ca 3 timmar).Skölj blomkålen och skär i bitar. Ånga eller koka kålen mjuk. Tillsätt smör och kryddor och mixa tex med stavmixer till en slät puré.

Till örtsåsen hackas vitlöksklyftan grovt och värms försiktigt i olivoljan tills den råa stickiga vitlökssmaken försvunnit. Blanda basilika, persilja, olja med vitlök, senap och citronsaft och mixa grovt med stavmixer eller blender. Smaka av med salt och peppar.


Det går givetvis att göra såsen i mortel också. I sådant fall mortlas örterna ihop med vitlöken och lite av oljan. Rör därefter i de övriga ingredienserna.


Skiva upp älgsteken och servera med örtsås, blomkålspuré och en stor grönsallad med avokado och ugnstorkade tomater. Vår Cabernet Shiraz smakade utmärkt till. I annat fall får man följa systembolagets viltsymboler vid dryckesvalet.

Inga kommentarer: