onsdag 22 april 2009

Havtornsjakt


Att havtorn är ett eftertraktat bär kan inte ha undgått någon vid det här laget. Något av bärets exklusivitet ligger som så ofta i svårtillgängligheten och att de är svårtillgängliga kan nog alla som försökt plocka bären från de elakt vassa taggbuskarna skriva under på. Försöker man köpa bären i affären finns de ofta att finna till ett fullkomligt hutlöst pris.

Om man har en liten jordplätt borde den enkla lösningen vara att helt sonika plantera några egna buskar. Har man inte det får man förlita sig till andra källor. Våra små trädgårdsplantor av sorten "Romeo och Julia" producerade inte närmelsevis så mycket bär som vi skulle önskat och det var så Havtornsjakten började.

Det finns onekligen en lockelse i att samla mat alldeles gratis direkt från naturen och lockelsen är som störst när det är något nytt som insamlas. När det gällde havtorn övergick käre T:s lockelse dock i besatthet.

Det hela började subtilt och smygande med ett oskyldigt erbjudande om en "utflykt" längs kusten. Många kvällar senare hade intensiva internetsökningar av botaniska hemsidor och skolexkursioner resulterat i en "utflyktsrutt". Jag, ännu omedveten om käre T:s hemliga agenda, blev snart varse vad resans egentliga syfte var...

Den "romantiska utflykten" bestod av en snirklig resa längs Hallandskusten med korta avstickare ut på klippiga uddar och små naturreservat. Turerna avslutades alltid av en besviken suck från T och en snabb marsch till bilen för transport till nästa stopp. Då detta hade upprepats ett par gånger var det en ganska trumpen L och en allt mer besviken T som lommade ur bilen.

Som vanligt var det när vi gett upp hoppet om utflykten respektive havtornen som de uppenbarade sig. Fler än vi någonsin skulle kunna plocka, lysande och guldorange mot de silvergröna bladen. Med såriga fingrar och fyllda byttor vände vi hem med vår skatt och fullt med idéer om hur vi andaktsfullt skulle avnjuta dem.Choklad och Havtornsmousse

Havtornen är mycket smakrika och passar bra att blanda med till exempel äpple. Här används ett lättsockrat mos gjort på lika delar havtorn och äpple.
4 portioner


Havtornsmousse

75 g havtornsmos eller äpple och havtornsmos
70 g vit choklad
1 1/2 dl vispgrädde

Mörk chokladmousse

50 g mörk choklad (70%)
1 äggula
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk cognac

Börja med den mörka chokladmoussen. Ta fram ett ägg i god tid och låt det bli rumstempererat. Vispa grädden till ett fast men inte hårt skum och ställ i kylen.

Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i micron tills den precis smält. Rör ner äggulan och vänd försiktigt ner den vispade grädden. Vänd slutligen ner cognac. Häll upp moussen i fyra vackra glas. Plasta och ställ i kylen.

Gör havtornsmoussen på samma sätt. Vispa grädden och ställ i kylen. Smält den vita chokladen och rör ner havtornsmoset. Vänd ner den vispade grädden och häll moussen över den mörka chokladmoussen. Låt stelna i kylen ett par timmar och garnera med skogshallonsylt eller färska bär.

5 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vilken superfin blogg! Jag hittade hit när jag sökte på filodeg och paj.
Och hittade havtorn också. Själv har jag Romeo och Julia på tillväxt. 2008 fick julia ett bär. Hoppas det blir fler i år.
Känner igen det där med att skylla på romantiska utflykter när det egentligen är något man vill plocka. Just nu funderar jag på hur jag ska locka med mig min J till ett ställe där det växer ramslök...
Välkommen att titta in hos mig.

Många hälsningar från fröken Dill

Lisa sa...

Tack för din snälla kommentar!

Å så härligt att ha ett ramslöksställe. Jag kommer definitivt att titta in hos dig för att se om ni hittar någon.

Vänliga hälsningar
/Lisa

Mian sa...

Åh så härligt med havtorn. Vackra och underbart goda.
Häromkring (=Skaraborgs län) lär vi väl inte hitta några vilda havtornbuskar.

Lisa sa...

Mian, kolla upp om det finns någon havtornsodlare i närheten. Många av dem har självplock på hösten. Annars är det bara att ge sig ut och leta längs vänerkusten...

Anonym sa...

Hej snälla hjälp. Du pratar om havtornsmos men ingenstans hittar jag ett recept på det...

snälla maila mig

linnea_skagerberg@yahoo.se

Tack på förhand!