måndag 19 januari 2009

Till alla chokladälskare
Det finns många anledningar till varför jag borde blogga mer. Att man får så fantastiskt bra ordning på sina recept är bara en bra anledning.

Mina recept före bloggen (f. B.) brukade vara nedklottrade på vadhelst för liten lapp som råkade finnas till hands just då: baksidan av ett kuvert, ett hörn rivet ur dagstidningen eller en post-it-lapp. Inte orkar man skriva en lång receptbeskrivning där och då, nej absolut inte. Dessutom har jag ett fantastiskt minne och kommer givetvis ihåg om man skulle vispa äggen eller röra smör och socker. En ugnstemperatur kanske man kan skriva dit och… klart!

Tidigare nämnda lappar brukar samlas i en låda och när något av dem ska användas igen börjar den mödosamma sökningen. Oftast kommer jag ihåg om receptet var skrivet på en bit av en almanacka eller om det var den gången jag bara hade en guldpenna till hands, sådana saker hjälper helt klart. Därefter kommer nästa problem. Mitt fantastiska minne har visat sig vara allt annat än osvikligt.

Kära T brukar kalla det för Mat-Jeopardy. Från en given ingredienslista ska man lista ut vad det är och hur man gör. Ibland går detta bra och ibland hrm inte. Min lilla hög med matreceptslappar har återigen börjat växa och det är härmed dags att skriva ner dem innan lättjan och latheten gör att de går för evigt förlorade.

Här kommer till att börja med ett recept som jag för allt i världen inte vill tappa bort. Det är en till synes enkel chokladkaka som är lätt att röra ihop, lätt att baka ut och ännu lättare att äta, men den har en fantastisk chokladsmak som intensifieras av en aning flingsalt. Använd din favoritchoklad, det är kakorna verkligen värda.

Sablés Korova

Receptet av Pierre Hermé finns publicerat i Dorie Greenspans Paris Sweets

175 g vetemjöl
30 g kakao
1/2 tsk bikarbonat
165 g rumstempererat osaltat smör
120 g farinsocker eller ljust muskovadosocker
50 g strösocker
1/2 tsk flingsalt
1 tsk vanilj (innehållande äkta vanilj)
140 g hackad mörk choklad

Blanda vetemjöl, kakao, bikarbonat och vanilj i en skål. Lägg det rumstempererade smöret i en annan skål och rör det mjukt för hand, med elvispens degkrokar eller med "paddeln" till din hushållsassistent. Rör i sockret och saltet i smöret.

Sikta ner mjölblandningen och rör tills ingredienserna är nätt och jämt blandade. Tillsätt den hackade chokladen och rör så att den precis blandas ner. Degen kommer att se mycket smulig ut, men det är precis som det ska vara. Försök motstå frestelsen att bearbeta degen för mycket, det kommer bara att försämra konsistensen på den färdiga kakan.

Häll ut degen på ett bakbord och pressa samman degen så den börjar hänga ihop. Dela den i två delar och forma två rullar ca 4 cm i diameter. Det kommer inte att gå att rulla rullarna på sedvanligt vis. Enklast tycker jag är att lägga degen på en bit plastfolie och använda den som hjälp för att forma en rulle. Lägg rullarna i kylen minst en timma, men det går alldeles utmärkt att paketera dem väl och låta dem ligga upp till ett par dagar.

Värm ugnen till 165 grader när du är redo att baka ut kakorna. Skär rullarna med en tunn vass kniv i 1 - 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Oroa dig inte om skivorna går sönder, pressa bara samman dem på plåten igen. Grädda kakorna i ca 12 minuter. De kommer fortfarande att vara mjuka, men övergrädda dem inte. Låt kakorna svalna ett ögonblick på plåten och lyft därefter över till ett galler för att svalna.Jag, som aldrig kan låta ett recept bara vara som det är har naturligtvis testat att blanda i en ljusare choklad. Även om kakorna såg trevliga ut var originalet definitivt bättre. Den fylliga chokladsmaken med ett uns salt i eftersmaken är perfekt precis som den är.

4 kommentarer:

Erika sa...

Chokladkakorna ser jättegoda ut! Kommer att testas någon gång. Känner för övrigt väl igen mig i letandet och ihågkommandet av recept. Kul!

Lisa sa...

Å, så skönt att höra att det inte bara är jag som är ostrukturerad :-)

mojje sa...

provade att göra dessa, och jag kan ju bara säga tusen tack till dig, och att vi absolut kommer göra dem fler gånger..

Lisa sa...

Så roligt att höra att du tyckte om dem! Bra recept är till för att spridas.